Deltagarrespons

Vad har andra tyckt om kurserna?

Deltagarcitat: ”Utveckla din drivkraft och nå mål”

Per:
”Wow vilken kurs! Den här terminen har varit så viktig för mig. Jag har fått massor av insikter om mig själv som jag letat efter så länge, och som jag nu tar med mig vidare i resten av livet. Att få göra det så här genom distansstudier har även varit helt avgörande för mig, att få anförtro mig och dela erfarenheter med andra kursdeltagare som annars kan vara svårt i det vanliga livet. Det här har känts som en helt unik utbildning att få lära sig att växa som människa, och något som jag ser ett värde i att alla människor skulle få ta del av redan i grundskolan. Väldigt bra engagemang från kursledaren med bra och insiktsfull feedback, samt att hon alltid varit väldigt snabb med att svara på alla frågor och alltid med varmt engagemang. Det märks att kursledaren har stor vana av att lämna feedback och har gjort detta på ett mycket proffsigt sätt. Tack för en mycket givande utbildning!”

Sofie:
”Jag har verkligen älskat denna kurs! Jag har aldrig varit med om något liknande! Så mycket omtanke, konstruktiv feedback, ärlighet och utmanande och roliga uppgifter. Jag har fått vrida och vända på mina egna perspektiv, och tillsammans har vi alla vuxit så mycket som människor och i våra värderingar. Jag kommer att rekommendera denna kurs varmt till vänner och bekanta. TACK så otroligt mycket till kursledaren för dina såå tänkvärda kommentarer och uppgifter.”

Gabriella:
”STORT TACK för denna kurs! Kursen har gett mig så otroligt mycket mer än jag kan beskriva med ord. Förutom att vara ett stöd i min självutvecklingsresa med stora insikter som avlöst varandra så har jag lärt mig mycket nytt både genom det jag läst, uppgifterna vi gjort, men även genom den feedback jag både fått och gett. Jag minns en mening i en feedback jag fick som träffade så klockrent att jag bara satt och tittade på skärmen länge, länge och sen ändrades hela min världsbild litegrand. Många bra saker! Det är så otroligt mycket jag tar med mig i min fortsatta utveckling, hela tänket! Hur jag skall tänka kring mål, följa planerna och hålla mitt fokus. Det här upplägget har varit väldigt bra för mig, så tack så mycket!!”

Carola:
Jag vill tacka så mycket för den här otroligt givande kursen. Det har varit så lärorikt och jag är så glad att jag fick delta. All fin feedback har gett mig så mycket. Så stort tack till dig Petra! Det här har betytt mycket för mig. ❤ ❤ ❤ Kursen har verkligen varit givande på många plan. Jag har fått nya perspektiv på mycket och lärt mig än mer om mig själv, mina egenskaper, beteenden och vanor. Alla nya verktyg som jag känner att jag kommer använda mig av för planering, struktur, specificering av mål och målkedjor, kommunikation mm. Ja, och så att jag fick ställa in kompassriktningen igen, så att jag hittade tillbaka till mitt ”jag” och vad jag egentligen vill. Jag kan egentligen fortsätta skriva en lååång lista… 😉 Genom all feedback så har jag också kunnat se situationer utifrån andras ögon och det har varit så utvecklande. Tack så mycket Petra för din träffsäkra och konstruktiva feedback. Den får mig vekligen att tänka till ytterligare och ta mig en funderare en vända till hur jag tänker, känner och agerar. Det har gett mig tips och råd som jag kan använda för att komma vidare/ förändras/ förbättras och utvecklas. Själv tar man sig inte så långt om man bara går ensam på vägen. Jag känner också att jag fått så många bra verktyg att använda mig av för att steg för steg ta mig i rätt riktning mot mina mål. Tack så jättemycket för den här tiden! <3”

Erika:
“Jag finner inte ord för hur mycket du Petra, den här kursen och all dialog gett mig. Vilket lyft i mitt liv! Och det har verkligen gett mig möjlighet till att förändra mitt liv. Den här kursen har gett mig Massor! Den har gett mig hopp om att jag kan förändra min situation. Insikt om att jag har en del entreprenöriella egenskaper, vilket gav mig en vändning I livet, och det har stärkt mitt självförtroende. Alla uppgifterna har gett mig mycket, och I stort nyttiga kunskaper och verktyg som jag är glad att jag kan ha med mig framöver. Petra du är fantastisk! Jag tycker du har varit så otroligt bra och givande med ditt stöd och din feedback. Rakt, ärligt, utvecklande, och givande. Alltid fått snabbt svar om jag haft funderingar eller behövt hjälp med något. Mycket uppskattat och jag hade gärna fortsatt =) Det känns väldigt tråkigt att det inte kommer att fortsätta. Och jag hade hoppats på att du hade jobbat på sidan av som samtalsterapeut ❤ Du sitter på en otrolig profession Petra! Godhjärtad, omtänksam klok och fin. Fortsätt gör det du gör, känns som alla tycker samma om dig som jag gör. Du har så mycket att ge. Du är en förebild ❤ Igen vill jag säga TACK Petra. Tack för all din omtanke och raka och ärliga meddelanden. Kursen har gett mig så mycket! Det har blivit som en vändning i mitt liv. Jag önskar dig allt gott fina du, du är fantastisk <3” 

Caroline:
”Den här kursen har varit så bra! Alla insikter, variation av övningar med teori och praktik, och en jättebra och professionell kursledare, saklig med stor känsla, stort hjärta. Jag har imponerats av Petras engagemang och närvaro under kursen och hennes långa utförliga svar i sin feedback. Du har verkligen lyckats vända och vrida på sådant som jag har uttryckt och du har alltid gjort det med stor omsorg. I stort så tycker jag att kursen har varit jättebra och jag kommer att rekommendera den till vänner och bekanta. Ett stort tack för allt!”

Daniela:
”Oj, jag känner att jag utvecklats så mycket under denna kurs. Terminen har gett mig en större insikt i vem jag är, jag har hittat sidor hos mig själv som jag bör vara mer stolt över och även sidor som jag måste fortsätta jobba på. Det har varit spännande att dela sin resa med mina kurskamrater och även följa deras utveckling. Jag känner att jag har tagit vara på konkreta tips jag fått av mina kursdeltagare och även försökt ta efter bra saker som de gör. Det har varit kul att vara en del i grupp där ingen egentligen känner varandra och där alla kommer från olika bakgrunder. Men också en väldigt härlig insikte att man har något gemensamt med alla hur olik man än verkar vara från början. Det var nyttigt att sätta ord på de tankar och känslor jag har och få feedback på det. I ens huvud låter saker ofta väldigt förnuftiga men när det väl kommer ner på papper så kanske man märker att man inte tänkt igenom saker och ting helt. Engagemanget och stödet från dig som kursledare har varit fantastiskt och jag har känt att det varit mycket relevant feedback för mig. Överlag så tycker jag att det här har varit en väldigt bra kurs som jag lärt mig mycket av. <3”

Johanna:
Den här terminen har gett mig MASSOR! Det har enbart varit ett sant nöje, glädje och fröjd att få vara en del utav denna kurs. Så otroligt givande! Så spännande att analysera hur långt man har kommit under denna termin. Känslan av att jag har utvecklats, fått hjälp med att kunna definiera mål och att jag idag ser mig som entreprenöriell. Jag som emellanåt känner mig lite ensam i mitt vuxna liv har längtat efter utbytet med alla andra, och så nära varann vi kommit ❤ Feedbacken varit väldigt givande. Det har behövts fler ögon för att jag ska få hjälp med att hantera invanda beteende. Nyttigast har varit hur man varje vecka har fått jobba med sig själv – gå på djupet och därmed se och jobba med de olika hinder som man stött på. Fått hjälp med att tänka i andra banor har gett mig mycket. Att jobba med uppgiften i vardagen tycker jag är bra. Specifikt när man varje dag har fått reflektera över sitt beteende. Jag trodde inte att text kunde ge så mycket, men allt blir så tydligt när det är nedskrivet. En jättestor guldstjärna till dig Petra. Så otroligt engagerad i feedbacken, med frågor och svar som har hjälpt mig väldigt mycket – har varit många reflekterande stunder. Att du alltid har funnits till hands. Lyssnat, peppat och stöttat. Du gör ett fantastiskt jobb Petra ❤  Stort tack för denna termin! Det har varit roligt, utvecklande och givande.

Pia:
“Den här terminen har gett mig så otroligt mycket på flera olika plan. Den har gett mig oerhört mycket kunskap om mig själv som människa och även kunskap om hur jag kan förhålla mig till andra människor, hur jag kan agera för att få större chans att nå dit jag vill och framför allt att inte ge upp utan se de små framstegen på vägen. Jag har även fått konkreta verktyg (analyser, modeller och frågeställningar) att använda mig av i min vardag. Terminen har även bidragit till eftertanke och reflektion och otrolig feedback som i sin tur har resulterat i en ökad självinsikt och glädje. Att med den här kursen få en möjlighet att fokusera på sig själv och sina styrkor och samtidigt medvetandegöra de saker som jag behöver jobba med för att bli starkare och få bättre självkänsla och självförtroende och möjliggöra en ”målgång” är fantastiskt! Jag känner att jag har fått en helt annan syn på mig själv men även på andra människor runt omkring mig. Jag känner mig som en rikare person, på något sätt. Att jag själv kan välja vilka tankar som är bra för mig och även har möjlighet att modifiera tankar som jag inte vill ha är ju fantastiskt. Det känns som att denna kurs är så genomtänkt och smart upplagd. Hade varit roligt om det hade funnits en del 2:)! Feedbacken har varit toppen, fina tips och kloka frågor. Stort tack för allt som denna kurs bidragit med och som fått mig att tänka och genomföra saker som annars aldrig skulle ha blivit av.  Det har varit så oerhört utvecklande!”

Agneta:
“Hela denna kurs har verkligen varit en ögonöppnare för mig. Jag är van vid att jobba med mål, hårt driv o kämpaglöd, men det här att vända o vrida på min tankar, känslor o agerande och dessutom få feedback, frågor o boost från er andra har gjort mig så rik, precis så som fortbildning ska fungera, när det är som bäst!! Jag visste inte vad jag sökte, men jag är så glad o tacksam över att jag fick möjlighet att komma med på denna kurs. Jag har vuxit minst en dm denna termin! Den här terminen har tillfört mig så mycket mer än jag någonsin kunde ana. Den har gett mig ny kraft, kunskap o ny energi som jag så väl behövde. Kunskap som jag kan bära med mig resten av livet och som ingen kan ta ifrån mig. Jag har funnit en inre ro, då jag fått så många nya verktyg till min egen verktygslåda. Här kan jag plocka fram fixarverktyg när jag känner mig stressad, negativ, orolig, tappat drivet, ifrågasatt osv. Jag har lättare att se min personlighet och min person utifrån och på så sätt förstår jag mig själv bättre. Jag har växt till min egen coach. Visst känns det fantastiskt att på några månader få till sig så här mycket kunskap o insikt om oss själva o om varandra? Du Petra har varit fantastisk, allt från första samtalet och längs hela utbildningen. Gett bra återkopplingar på våra uppgifter och boostande beröm. Du är mjuk i din framtoning men ändå på ett sporrande o pushande sätt. Jag har aldrig tidigare i mitt liv känt sådant engagemang, lyhördhet, empati o medmänsklighet från någon annan människa/männsikor. Mycket bra! 10 av 10 möjliga.”

Jenny:
“Tack Petra! Att läsa den här kursen är ett av de bästa beslut jag tagit 🙂 denna kursen har varit guld för mig, den har varit min början! För nu är jag igång ❤ Kursen har varit en resa utan dess like. Jag har blivit uppriven, för att sedan landa och få näring av det som virvlade upp. Jag hade inte kunnat drömma om att det arbetet som jag har gjort med mig själv under kursens gång skulle resultera i sådan utveckling. Jag slås med häpnad över min egen förmåga när jag inser hur stora kliv jag har tagit med denna kurs, något som jag aldrig tidigare har upplevt vad jag kan minnas, jag är så stolt över mig själv, det jag hade åstadkommit under denna korta tid som kursen har pågått. Jag är väldigt rörd, en mäktig upplevelse ❤ Jag har fått med mig nya insikter kring min egen förmåga att röra mig närmre mina drömmar, att jag har kontroll över så mycket mer än vad första anblicken ger intryck av och det har stärkt min självkänsla. Konstruktiva verktyg för att lära känna mig själv bättre och för att skapa den bästa versionen av mig själv d.v.s den som jag på riktigt är och också att våga vara den personen, att det är något väldigt värdefullt. Alla uppgifter, övningar, tester, reflektioner, feedback och kurslitteratur har tillsammans bidragit till min personliga utveckling under våren. Kurslitteraturen har varit väldigt intressant och jag har äntligen fått min läslust tillbaka, berikats med många nya böcker. Feedbacken har varit väldigt nyttig för mig, så många nya perspektiv som dessa har gett mig. Känslan av gemenskap, tillhörighet och acceptans i studiegruppen har bidragit mycket till min personliga utveckling i kursen. Väldigt värdefullt ❤ Du som kursledare har gett konstruktiv och varm feedback som givit mig en stark känsla av trygghet vilken har gett mig mod att utforska och reflektera över områden i mig själv som varit svåra för mig att närma mig ensam. Du har givit mig känslan av och insikten om att jag är okej, att jag får vara den jag är ❤ detta är jag oerhört tacksam för ❤ Denna kursen har varit fundamentalt berikande för mig och jag är otorligt tacksam för att du gav mig denna chansen och att jag tog mod till mig att tacka ja. Känner mig sorgsen att kursen är över nu, samtidigt otroligt tacksam för denna tiden <3<3<3 Jag önskar det fanns en ”utveckla din inre drivkraft och nå mål” termin 2, fortsättningskurs 😀 hade varit drömmen! <3”

Veronika:
“Det har varit otrolig att få göra denna resa tillsammans med er. Tack!  I min värld handlar det om att jag har lärt mig tänka annorlunda, att jag på vägen har fått med mig olika sätt att tänka och hantera framför allt mig själv och mina tankar. Jag minns att jag tyckte det var jobbigt I början att till och med tänka på hur jag ville ha det i framtiden, vilka drömmar jag hade. Jag kunde se själva drömmen långt, långt där borta men inte hur jag skulle ta mig dit, inte över huvud taget. Men det gör jag nu! Oj så skön känslan var när man faktiskt benade ut allt man funderat på så länge i ett enda virr varr utan att se vart man var eller hur det skulle gå till att komma framåt. Jag fullkomligt älskar detl! Kursen har verkligen fått mig att öppna ögonen och se saker och mig själv på ett nytt sätt. Det är ju bara så bra!! Min drömbild känns som att det faktiskt är möjligt, att jag kommer komma dit. Jag vet nu vart jag vill och vad som är viktigt i mitt liv och bara det känns så himla fint. Kursen har gett mig en tro och styrka på mig själv, att jag faktiskt kan och vågar. Den har gett mig en förståelse för vem jag är och hur andra kan uppfatta mig. Den har gett mig ett intresse och nyfikenhet har väckts genom att ha ”tvingats” läsa kurslitteraturen. Jag har inte läst sådan här kurslitteratur tidigare, men det kommer jag nu fortsättningsvis att göra. Nyttigast har varit att förstå mig själv bättre. Att fått hjälp med hur man kan strukturera upp livet för att komma framåt och nå sina mål.  Att ta tag i uppgifter som stundvis känts övermäktiga men med hjälp av stöttning från dig Petra och er andras feedback faktiskt lyckats. TACK för all din feedback, den har varit fantastisk! Ditt engagemang Petra har varit otroligt, så närvarande och stöttande. Upplägget på uppgifterna har varit otroligt strukturerade vilket jag uppskattat väldigt mycket. Din feedback har varit konstruktiv och fått mig att tänka och fundera på nya sätt, den har fått mig att känna mig stolt, glad och varm i hjärtat. Är så tacksam över att fått chansen att gå denna kurs, det känns lite vemodigt att den är slut. Jag känner lite oro över att jag ska klara mig själv nu.  Men kursen kan ju inte fortsätta för evigt, tyvärr! TACK alla för allt, det har varit så otroligt utvecklande.”

Therese:
“Jag är så tacksam och glad att jag kunde hitta möjligheten att kunna läsa en sådan här typ av kurs. Att få beröra det som är viktigt i livet, vad jag vill prioritera och hur jag vill använda min tid och vad jag mår bra av. Det var verkligen livsnödvändigt för mig. Jag har tänkt tanken att jag borde ha läst den här kursen för flera år sedan…. Att det är så mycket man fått med sig genom den här kursen som man har nytta av på alla plan i livet – i arbetslivet, i relationer, i sin syn på sig själv. Men jag försöker också tänka att den här kursen kom i rätt tid, bättre sent än aldrig. I början av kursen var jag sliten mentalt och fysiskt, vilket gjorde det kämpigt I början, men samtidigt gav det mycket. Det vi har gått igenom i kursen har på något vis gett en större acceptans mot mig själv. Att se var jag befinner mig nu och sedan blicka framåt på vad vill jag, hur kan jag komma framåt. Det har på något vis blivit identitets-skapande. Det jag fått på det området under denna kurs undrar jag om jag ens fått under hela mitt liv och det tror jag har gjort något med mig. Oavsett vad jag kommer ta mig för framöver så upplever jag att jag kommer att ha nytta av den här kursen. Både i mitt privata liv, men också i yrkeslivet. Upplägget kring feedback med bekräftelse, uppmuntran, konstruktiva frågor har varit så bra för mig. Så mycket som varit bra och alla delar tycker jag har bidragit till en helhet. Att också få i uppgift att pröva sina vingar och aktivt arbeta med vissa mål var jättebra för att komma igång och se att det funkar i praktiken. Det har gett mig en annan tillförsikt och tro på att det går. Det har betytt mycket att ha fått läsa andras tankar och sätt att ta sig an uppgifterna. På ett väldigt konkret sätt har jag fått uppleva att inte vara ensam om sådant man kämpar med. Att det kan vara så likt för andra. Det har varit väldigt värdefullt att få uppleva det på riktigt och inte bara ”veta att det är så” i teorin. Det skulle vara spännande att nu även ha samtal om sådana här ämnen med sina “riktiga” vänner. Kommunikationen från dig Petra tycker jag har präglats av värme och en önskan om att vi ska utvecklas och må bra, så det har känts jättefint <3. I feedbacken har det varit både uppmuntran och bekräftelse, men också mycket konstruktiva tankar för att komma vidare. Så det har också varit jättebra. Snabb respons och hjälp på vägen när man hört av sig om någon uppgift. Samt påminnelser om man missat något. Stort Tack för denna kurs och termin!! <3“

Sandra:
“Jag är så tacksam att jag hittade denna kursen. Tänker bara f´a att jag inte hittade den tidigare, men det är kanske så att jag just nu behövde den mer än någonsin. Den här kursen har fått mig att börja öppna upp mig och börja våga och berätta om mina drömmar. När det inte går som man har tänkte sig under en längre tid och man möter stora, svåra motgångar och dom närmaste säger att det inte går, då med tiden blir man nästan rädd att ens försöka. Men med den här kursen vågade jag börja prata om det och jag fick oväntat stöd, uppmuntran och vacka ord. Detta är något som jag aldrig har varit med om tidigare, att få stöd om sina största drömmar och att berätta det svåraste för människor som man aldrig har träffat och inte ens vet hur dom ser ut. Det tycker jag är en känsla och stöd som har satt kärlek i hjärtat på mig. Och har gett mig hopp om mänskligheten för ibland så kan inte ens dom närmaste vara där för dig men det betyder inte att man är ensam, det har jag nu få uppleva genom kursen. Sen har jag insett att jag är inte ensam i mina tankar och oron, vi alla verkar vara rädda lite när man vill uppnå något. Det har gjort att jag verkligen har blivit mentalt starkare och säkrare på mig själv. Hade aldrig uppnått allt detta om det inte var för denna kursen. I början så var jag lite rädd också att gräva i mig själv för då behövde jag hantera det och komma fram till lösningar också, ibland blev jag mentalt bara utmattad men tydligen så behövs det om man vill bearbeta nått som är svårt för en. Älskar att vi har reflekterat som vi har gjort, det har gjort att jag har insett hur mycket starkare jag har blivit. Jag har blivit mer observant och kommer på mig själv att nu så hanterar jag vissa saker med säkerhet och utan att skämmas, har blivit helt enkelt mycket säkrare på mig själv. Har börjat att hitta hem igen. Petra du är fantastisk, du gav hur mycket som helst stöd och var alltid tillgänglig och förstående. Gav bra feedback som fick mig att tänka yttligare på det jag försökte komma fram till. Du passar att hålla i denna kursen 🙂 Kommer definitivt att tipsa folk om den här kursen, många hade mått mycket bättre är jag säker på. Sammanfattning så har jag bara underbara saker att skriva här. Förväntade mig faktist inte så här mycket innan jag började. Tänkte att jag kommer få höra kloka ord, men tänkte inte att jag själv skulle komma ut så här på andra sidan så mycket bättre i mina egna ögon.”

Sofia:
“Den här kursen har varit så värd för mig, den har inneburit en testyta för hur jag kan leva mitt liv. Jag har fått syn på mina sätt och uppmuntrats att pröva att göra annorlunda, testa nya sätt och bryta mot gamla invanda mönster som inte har gjort mig något gott. Jag tror nog aldrig att jag hade synat mina mönster såhär mycket och sedan vågat ta mig an att utmana mina vanor och rädslor på det här sättet om jag inte hade gått den här kursen. Det har varit som att kliva över en tröskel av massa hinder och rädslor som håller en tillbaka. Jag har nog varit så övertygad om att det inte ska funka för mig att jag knappt ens testat. Det har varit ögonöppnande och befriande uppgifter för mig. Jag upplever att jag har så många alternativa handlingssätt och hjälpmedel nu jämfört med hur jag funderade och fungerade tidigare. Jag vill inte gå igenom livet på ett sätt som är bra enligt andra, jag vill ju leva på ett sätt som fungerar för mig och som jag mår bra av – och efter den här våren känner jag mycket tydligare att vägen dit är en härlig utmaning som jag faktiskt kan ta mig an och jobba med och att jag tror på att det arbetet ger resultat! Tack för hjälpen med att sätta fingret på det och att få se och uppleva att jag faktiskt kan ta steg som leder mig mot det håll jag vill!  Det känns otroligt värdefullt, som en maskin som är igång och som man fått lära sig att olja. ❤ Dessutom älskade jag att få läsa så många fina böcker och det var himla värdefullt att få utifrånperspektiv på saker som vi just då höll på och bearbetade. Jag har även upplevt att det har varit givande att få tänka tillsammans, läsa andras kloka tankar och både ge och få feedback. Ofta har jag upplevt att det just är reflektionsdelen när jag fått läsa alla andras tankar och sedan svara på frågor till mig som saker kan ha klarnat. Och Petra: Jag tycker att det har varit fantastiskt! Jag har blivit så imponerad av dig gång på gång, över det jobb du gör och det engagemang du lägger ner på alla deltagare. Jag har så många gånger tyckt att du satt fingret på precis sånt som jag kanske missat att tänka på, eller som jag inte accepterat hos mig eller som jag inte vågat sträcka mig till, vilket har gjort en sån fin balans. Det har varit en glädje och ynnest att få din feedback, vilken fin egenskap du besitter i att hitta orden för att både bekräfta och öka den egna acceptansen och även kunna motivera, peppa och stärka! Tusen tack för ditt fina, fina engagemang! <3”

Monika:
“Den här kursen har gett mig väldigt mycket kunskap och verktyg för att kunna ta mig framåt i min utveckling. Nya infallsvinklar på mina svårigheter. Rikedom. Inser att min målbild är snart min verklighetsbild, tacksam och full av framtidsljus. Min hjärna var full med nya tankar i början, så jag hade ibland svårt att sova. Men jag insåg att det var en process jag behövde gå igenom. Känner tacksamhet över att denna kurs gjort att jag snart nått mina mål. Mål som jag är så glad över att jag äntligen tog tag i med gruppens hjälp. Känner också en förundran över att jag bara kände tryggheten direkt i kursens början att kasta mig ut och blotta mitt inre. En grupp som gett mig så mycket stöd, pushning och hejarop. Min hjärna har gått på högvarv denna termin, så att ”landa” och smälta allt en tid behöver jag för att ta in allt vi gått igenom. Vi har ”levt” i denna process så intensivt denna termin. Medveten om att en kurs måste ju ta slut nån gång och att man har eget ansvar att jobba vidare med dom verktyg man fått, men känns lite tvärt slut på nåt vis. Petra, jag tycker du varit väldigt engagerad, utmanande, peppande, alltmed hjärta och omtanke bakom. Du känns sann. Vet inte hur jag ska uttrycka mig men du känns inte som en ”vanlig” kursledare, utan du brinner för att hjälpa människor framåt. Mer som ett kall än en ”bara” ett yrke. Känner en stark inre kraft från dig. Tack Petra och mina kära kurskambrater för denna termin!”

Linda:
“Den här terminen har varit så otroligt givande för mig på så många olika plan, både privat och arbetsrelaterat! Innan vi började letade jag efter ett sätt att komma framåt, jag kände att jag hade fastnat i hur jag skulle ta mig vidare i livet, jag hade ingen plan. Tankar som har funnits med mig i ett gäng år. Jag upplever verkligen att jag har fått det bekräftat för mig själv under den här resans gång hur jag vill att livet ska se ut i stort och att även jag kan ta andra vägar än den jag tidigare var på genom att steg för steg designa mitt eget liv på det sätt som jag själv önskar leva det om jag vågar och tror på mig själv. Jag upplever att det har gett väldigt bra effekter i bland annat hur jag ska ta mig an saker, tankar och hur jag kan vrida och vända på situationer genom att ändra mitt eget tänkande kring det. Det jag har fått med mig från den här kursen är att se möjligheterna, att våga tro att det faktiskt är möjligt för mig att få leva det liv jag själv vill. Att just jag skulle kunna leva mitt bästa typ av liv. Det är en så oerhört stor vinst att ta sig loss från invanda tankar och föreställningar om vad man kan förvänta sig av livet och istället se alla möjligheter som finns. Det har varit fantastiskt att få feedback från alla i gruppen och dig, vilken stor hjälp för att reflektera vidare och se nya perspektiv! Jag tycker att du har varit toppen genom hela den här processen! Jag har sett fram emot feedback och nya uppgifter och upplever att du har varit väldigt engagerad. Det har varit lätt att ställa frågor och få svar när jag har undrat något eller om något har krånglat på nåt sätt. Jag har inget annat än gott att säga om dig som kursledare! Det enda jag saknar är en termin 2 att söka till 🙂 Inte för att det saknades något under denna terminen men jag är så himla glad för den personliga utveckling som den här våren har gett och jag är sugen och peppad på att fortsätta, vilket jag nu kommer att göra på egen hand, men det hade varit så härligt att fortsätta på samma sätt och med allt fantastiskt stöd även till hösten. ❤ Jag är som sagt oerhört tacksam att jag fått chansen att gå den här kursen. Det här har varit en väldigt värdefull resa för mig! Stort tack till dig Petra och till er andra i gruppen! <3”

Kristina:
“Jag är så glad att du Petra gav mig möjlighet att gå kursen. Kursen startar enprocess som påverkar både vad man tänker och gör, att få saker gjort I rätt riktning. Kursen har hjälpt mig att komma vidare med mina främsta utmaningar och gett mig ett fantastiskt stöd att arbeta med mitt huvud som jag vill omprogrammera. Det har gett mig en möjlighet att lära känna andra fantasiska människor som hjälpt mig på min resa och jag hoppas att min input hjälpt mina kursare en liten smula på vägen. Utan denna kurs hade jag inte varit där jag är nu. Jag har funnit ett lugn i stunden och mår mentalt bättre.  Det har varit ett mycket bra upplägg på kursen. Att ha en struktur som skapar igenkänning har underlättat studierna. Allt har varit nyttigt, uppgifterna, feedbacken, läsa böcker, men viktigaste är att jag har fått ett fantastiskt stöd under hela kursen som har gjort att jag kommit en bit på vägen. Livet känns lite ljusare och mera hoppfullt. Jag har kraften och förmågan att omprogrammera mitt huvud. Jag har blivit mer ödmjuk och har lite mer förståelse för människor som har utmaningar med sina tankar som påverkar deras beteendemönster. Just att få feedback på det jag skriver gör att jag tar nya rundor med uppgiften… då jag får nya infallsvinklar. Sedan är det helt underbart att få all pepp och boost! Det är ju inte så jättemånga, faktiskt ingen annan än er, som jag delat allt detta med. Mina kurskompisar och Petra – Er feedback har verkligen gett mig kraft, nya insikter, massor med pepp, tips och kärlek och en del utmaningar. Jag har känt mig tacksam, glad och även ledsen när jag läst er feedback. Jag har gråtit, vilket jag tror nu när jag funderar att det kanske beror på att ni visat enorm omtänksamhet, förståelse och att jagblivit bekräftad. Ni har velat mig väl, är så kloka och oerhört stöttande som gjort att jag lyckats ta mig framåt. Jag är tacksam för att ha fått gå denna kurs och lära känna er alla. Petra, du är engagerad som kursledare! Imponerad att du hunnit läsa allas uppgifter och gett mycket bra och konstruktiv återkoppling. Du har utmanat och gett nya infallsvinklar, samtidigt som du peppat och tröstat. Du har påmint mig när jag missat något på ett vänligt sätt. TACK för allt! Känns en smulavemodigt samtidigt som jag är jätteglad att jag fått göra denna resa!“

Emma:
“Den här kursen har gett mig möjlighet att reflektera kring mig själv, mina vanor, mina egenskaper, min bakgrund, mina mål och drömmar. Den har gett mig tillfälle att testa mina gränser. Den har påmint mig om hur man sätter mål och hur man kan arbeta strukturerat för att nå dem. Vi har gått igenom mycket. Det har varit mycket givande. All digitala mötena med alla dessa intressanta deltagare med spännande livsresor. Jag har genom kursen fått inspiration och framför allt stark motivation att lägga mer tid och kraft på att möta mig själv. Om det erbjudits en fördjupande fortsättningskurs skulle jag gladeligen ha gått den. Du som kursledare har varit jättebra. Jag är imponerad av de inkännande svaren och tänker att det är mycket tid och stort engagemang som går till att läsa allas uppgifter och svara med meningsfulla frågor och stöttande feedback. Det var också mycket givande med coachningen från dig och att vrida och vända på saker genom feedbacken från andra. Varje gång jag läst inlämningarna från gruppmedlemmarna har jag fått insikter kring min egen resa. Jag är även mycket glad över böckerna vi läst på kursen. Det var många år sedan jag läste böcker och det gav mersmak. Jag har nu en läslista som jag planerar att beta av. Tack för allt!”

Amanda:
“Den här kursen har gett mig tid och utrymme att faktiskt reflektera över och arbeta med mina målsättningar och vad jag vill prioritera på ett sätt som jag inte gjort tidigare i mitt privata liv. Möjligheten att tänka ett varv till kring vad som är viktigt i livet och vad jag värdesätter. Insikten om att jag redan kommit en bra bit på vägen och att jag har många resurser att använda mig av. Det har varit nyttigt att behöva hålla i och jobba med samma mål över tid. Att komma tillbaka till saker vi gjorde/skrev i början av terminen och reflektera över dessa. Att reflektera över mitt eget beteende såsom flykt. Att få input från så många kloka kursare och en fantastisk kursledare. Jag tycker att du Petra har varit väldigt engagerad, tydlig med vad som krävs och har gett uppmuntran men samtidigt pekat ut områden där man skulle kunna utveckla. Har känt ett stort förtroende för dig under kursen, du har känts som en varm, lugn och stadig hand som har lotsat oss igenom uppgifterna. Jag tycker att både innehåll och informationen kring vad som ska göras har varit föredömligt tydligt. Tack för en jättefin kurs och bra jobbat med gruppsammansättningen!”

Mistra:
”Terminen har gett mig chansen att studera mig själv mer ingående och hitta nya tankegångar ang flera saker i livet. Jag har fått väldigt mycket med mig från denna kurs. Kursen har varit bra för mig för att den har tillfört en struktur i min personliga utveckling som har saknats. Jag har fått otroligt många nya nycklar med mig som jag vet kommer hjälpa mig mycket. Eftersom det är en lång kurs och inte bara tex en helgkurs och vi jobbar under en lång period så nöter man verkligen in saker i sig. Det har varit bra, ständiga påminnelser om att nå dit jag vill med alla de verktygen som finns tillgängliga och som jag inte visste om. Nyttigt har varit feedback och att få höra andras tankar om det man uttrycker. Ibland kan saker och ting ändrats om man hör andras perspektiv. Upplägget med en distanskurs har verkligen passat mig. Här har jag kunnat vara personlig och verkligen delat med mig av hur mitt liv är på riktigt, inte som man många gånger skönmålar och döljer sitt rätta jag. Och det har varit oerhört befriande. Det har också varit nyttigt och lärorikt att ta del av andras resor och få en inblick i hur lika vi människor är. Jag har uppskattat ditt engagemang som kursledare mycket Petra och varit mycket glad och tacksam för den feedbacken du kunnat ge. Jag tycker du har gett konstruktiv feedback på ett sätt som har varit på alla plan stöttande. Tack för allt!”

Jenny:
Jag har nästan en liten klump I halsen nu när jag ska avsluta denna kurs. Så betydelsefull den varit! Feedbacken har varit fantastisk! Terminen har gett mig verktyg för att ringa in mig själv, analysera mig själv, se mönster i agerande, se mina starka sidor, se mina utmaningar, hitta mina passioner, verktyg för att strukturera upp dagarna/veckorna/livet. Att våga leva det liv man vill.  Kursen har gett att jag varit “tvungen” att få fram mina drömmar, mål, styrkor och utmaningar på papper. Själva upplägget med så pass mycket feedback på allt man skriver är fantastiskt! Jag har aldrig varit med om något liknande.  Att jag nu vågar dra i gång något eget. Jag har utvecklat min självbild i en positiv riktning. Otroligt stärkande! Att jämföra/spegla sig med andras inre processer istället för ytliga, tillagda berättelser där allt verkar gå så snabbt och lätt. Det har varit utmanande att definiera vad jag vill. Vad JAG verkligen vill. Vem JAG verkligen är …åh så nyttigt! Jag är tacksam för det.”

Kristoffer:
Terminen har gett mig chansen att på ett teoretiskt professionellt sätt titta på mig själv i ett utifrån perspektiv. Detta har resulterat i att jag på riktigt vet vad jag vill göra med mitt liv. Faktiskt både yrkesmässigt och privat. Nyttigast har varit att få mina drömmar och mål testade av både kursledare och kurskamrater. Att få målen prövade om och om igen. Att jobba fram verktyg för att inte fastna utan att fortsätta jobba emot att kunna nå målen. Det kan vara svårt att vända och vrida på sig själv. Ibland tycker man att man kommit till vägs ände. Men då har kursledaren varit där och tvingat fram på ett positivt sätt att titta och söka ytterligare.”

Sofia:
”Tack så mycket för den här kursen! I och med den här kursen har jag fått helt nya insikter om mig själv. Med feedback från dig, Petra, samt att jag började analysera mig själv som person så har mina ursprungstankar som jag först hade I kursen förändrades allt mer eftersom, till där jag nu idag är och kan se saker på ett helt annat sätt. Det jag sökte var egentligen något helt annat än det jag först kunde se. Att läsa om de övriga kursarnas resor och få deras feedback om det jag skrivit har betytt mycket. Även all feedback av dig Petra har varit av stor betydelse och kanske främst det som fått mina tankar att börja analysera och fundera. Jag tycker kursen har ett väldigt bra upplägg och innehållet har varit väldigt intressant, böckerna vi läst har varit givande. Tack för en mycket bra kurs! Och tack för all feedback Petra!”

Pernilla:
Jag tycker verkligen om upplägget på den här kursen. Hela kursen har varit en tankeprocess som har varit givande, men ibland också tuff och känslosam. Jag har fått många bra råd, både konkreta men även saker som jag kommer fundera vidare på. Jag har fått insikter om hur jag själv fungerar, fått verktyg till att tydliggöra hur jag ska agera för att bättre nå mina mål. Att bryta ner mina mål så de blir mer tydliga. Att få se de andra deltagarnas utveckling har varit lärorikt, samtidigt som min egna process pågått. Jag har även uppskattat kursledarens engagemang och den feedbacken hon gett alla! …Jag önskar att kursen ska fortsätta så fler kan få gå den! Tack för en otrolig givande kurs❤”

Fredrika:
”När jag ser tillbaka på terminen minns jag hur fast jag kände mig när jag skrev min första inlämningsuppgift. Hur jag satt fast och inte visste hur jag skulle komma vidare, framförallt yrkesmässigt, och hur detta varit ett återkommande tema genom mitt liv. Med den här kursens hjälp har det nu verkligen växt fram en inre klarhet kring vad jag vill göra och vilken yttre väg som jag ska ta för att komma dit. Det känns mycket befriande att ha kommit hit. Nyttigast har varit att sätta upp mål, att strukturera upp min vardag mer. Men framförallt de insikter jag fått om mig själv och hur jag fungerar. Utbytet med övriga kursdeltagare har även varit värdefullt, det har hjälpt mig att reflektera vidare och komma vidare i mina tankeprocesser. Kursledaren tycker jag har varit mycket bra med engagemang och värdefulla insikter och stöd. Det har känts bra hur du varit positivt inställd till att försöka skapa en så bra tillvaro för alla som möjligt, att ingenting är omöjligt. Att saker och ting går att förändra till det bättre. Det perspektivet har betytt mycket för mig. Stort tack! ”


Mia:
”Jag är så glad att jag har fått gå denna kurs! Så många aha-upplevelser genom olika övningar, reflektion och feedback från både kursledare och andra kursdeltagare som tillsammans varit ovärderligt stimulerande, utvecklande och även omvälvande.  Jag tar främst med mig en ny medvetenhet om att det är fullt möjligt att förändra sitt sätt att tänka och därmed sig själv och sitt agerande. Jag har vetat det rent teoretiskt tidigare, men under kursen har det nu även blivit greppbart för mig. Jag tycker att kursledaren varit mycket engagerad och visat på stor närvaro, hon har varit föredömligt snabb att svara på frågor och hjälpa till när något strulat och har gett en snabb, involverande och tänkvärd feedback. Tack för det! Överlag tycker jag det varit en toppenbra och givande kurs som lärt mig mycket. Jag önskar jag hade gått den redan när jag var i 25-årsåldern, då hade jag nog gjort vissa viktiga val annorlunda tror jag. Men bättre sent än aldrig. Tack för en riktigt bra kurs!”


Ulf:
Framför allt har kursen gett mig struktur på tillvaron. Jag har kunnat bygga upp min nya tillvaro under kursens gång. Med mina mål har jag kunnat tidsbestämma projekt och skapa stora och små mål. På så sätt har jag känt hur jag har rört mig framåt på ett sätt som jag inte tror jag hade gjort utan kursen. Den har också förstärkt min insikt om att jag är på rätt väg i livet. Att de beslut jag tagit senaste åren är rätt för mig och inte baserat på att jag varit galen när jag tog dem. Nyttigast har varit kunskaperna kring att sätta smarta mål och att bolla med de andra kursarna utan tvekan. Att lära sig om hur andra i lika eller helt olika livssituationer och sedan kunna ställa frågor och få frågor har varit superhäftigt. Förtroligheten! Engagemanget från dig som kursledare har varit helt fantastisk. Feedbacken har varit så omfattande att jag inte ens förstår hur du hann med. Du svarade supersnabbt på mail och visade att du brydde dig på riktigt! Kursen har gett mig en massa! Gillar den röda tråden som följer genom kursen. Hur varje moment krokar i varandra. Tusen tack för allt Petra! Kursen har varit väldigt givande på alla sätt.

Maria:
”Jag är supernöjd med denna kurs och jag är glad att jag fått möjligheten att göra denna termin! Att få på djupet med hur jag fungerar som person och vad jag vill lägga min tid på framöver, både privat och i arbetslivet. Att lära mig sätta nya mål enligt metoden vi gått igenom var bra för mig, det hade jag aldrig gjort tidigare. Petra du har varit en bra kursledare och kan när det behövs få en att utveckla något eller tänka till lite extra och vidare, det har varit väldigt bra. Jag har sparat allt du skrivit till mig och jag har redan börjat med att plocka upp det då och då som en guldgruva att förvalta vidare. Jag har även verkligen gillat utbytet med de andra deltagarna, så nyttigt och berikande! Så tack för denna kurs, det har varit en minnesvärd och livsberikande termin! <3”

Jessica:
Detta har verkligen varit en givande kurs som har förändrat mycket i mitt liv. Jag är så tacksam att jag fick möjlighet att gå den. Under kursen har jag konkretiserat mina mål och delmål och börjat bocka av delmålen, det har hjälpt mig att veta i vilket riktigt jag ska gå och har börjat gå i den riktningen. Det är så lätt att säga att jag drömmer om det här och det här, det svåra är att börja agera så att drömmen blir verklighet, det har kursen hjälpt mig med.  Innan så visste jag vart jag ville man visste inte hur jag skulle ta mig dit. Jag har kommit mycket närmare mitt mål och jag har fått nya idéer om framtiden vilket jag aldrig ens tänkt förut. Jag har hittat flera spännande vägar. Kursen har gett mig så otroligt mycket och jag är så tacksam att jag fick gå den. Min vardag och mitt tankesätt är helt annorlunda. Jag tycker ditt arbete Petra har varit super bra! Bra tips och bra feedback som jag ofta fått tankeställare av och insett saker om mig själv som jag inte insåg tidigare. 

Yun:
”Den här kursen och terminen har gett mig möjligheten och verktygen att t.ex. upptäcka och hitta sidor av mig själv jag inte visste om. Det har fått mig att verkligen gräva djupt och tänka efter vem jag egentligen är och vad jag vill. Tempot har varit ganska högt och mycket material att ta del av, men terminen har varit mycket givande. Nyttigast för mig har varit att lära mig sätta upp mål och vilka vägar det finns att sätta upp dem. Detta är personligt men jag tycker ändå kursen har vrängt in och ut så att det vart brett med olika arbetssätt som vi alla fått arbeta med och fått känna efter och testa vad som funkar bäst för oss. Tycker alla har varit så trevliga och stöttande, känns som att vi alla försöker hjälpa varandra att bli bättre. Jag tycker även att du Petra varit mycket engagerad och sätter dig verkligen in i våra texter och hittar på jättefiffiga uppgifter som får oss att verkligen tänka till och även testa i verkligheten. Tack så jättemycket för dina fina, värmande ord och kommentarer. Allt som allt har det varit en spännande och givande kurs! ”

Lars:
”Kursen har gett mig möjlighet att sortera i mitt liv, speciellt gällande vad jag ska göra i framtiden, och att staka ut en väg som jag nu har startat. Nyttigast har varit att få feedback och flera perspektiv på frågor både från kursledaren och från deltagarna. Att få insyn i hur andra tänker och fungerar. Att kunna ha fokus på den process jag är i på flera plan, både det som kommit upp i uppgifterna men även i utbytet med de andra kursdeltagarna. Att kunna vrida/byta perspektiv på de frågor/mål som jag jobbar med utifrån de olika uppgifterna. Bra engagemang, snabb och bra feedback från kursledaren. Du har kommit med intressanta frågor, konstruktiva frågor och utvecklande perspektiv tycker jag. Stort tack för den här terminen.”

Malin:
Jag är så glad att jag valde att söka den här kursen. Den har gett mig så mycket. Kursen har gett mig verktyg att analysera mig själv och sätta ord på mina känslor. Begrundat mina mål och drömmar och hur jag vill att mitt liv ska se ut. Mina styrkor och svagheter som jag måste jobba på. Men kanske främst vad som gör mig lycklig och vad som är viktigt för just mig i livet. Jag erhållit verktyg som kan hjälpa mig på vägen dit och det är ovärderligt. Momenten under kursens gång har gett mig många verktyg som jag inte hade sedan innan. Det har varit helt fantastiskt att kunna bolla tankar med mina kurskamrater och få inspiration och stöttning. Jag har aldrig under mina många år av studier haft så engagerade och intresserade kursare, helt unikt! En fantastisk kurs med en mycket bra och engagerad kursledare. Tack för alla dina kloka ord och tips.”

Hodal:
Jag vill börja med att tacka så mycket för den här fina terminen, all feedback och utbyten, det har verkligen uppskattats. Den här terminen har jag haft möjlighet att titta på mitt liv från ett annat perspektiv. Verkligen begrunda hur jag vill ha det i min vardag, hur jag kommunicerar med mina medmänniskor och att våga stå upp för mig själv och se mig om för andra alternativ. Jag har under kursens gång förstått vad jag behöver förändra i mitt liv, fått möjlighet att utforska olika verktyg och få utvärdera det och få feedback och tips på vad jag kan göra annorlunda. Det har varit viktigt med feedbacken jag har gett och fått. Vissa frågor har varit svåra att besvara och tvingat mig att utvärdera min situation på ett helt annat sätt. Jag har verkligen uppskattat uppgifterna man skulle göra under ett par dagar och utvärdera hur det har gått. Eftersom det fick mig ur min komfort zone och prova annorlunda saker. Få nya verktyg etc. Det var även viktigt för mig att på något sätt hållas ansvarig för mina mål då vi hade nya utvärderingar veckor efteråt och fick se hur det hade gått och vad man kan göra annorlunda. Jättefint stöd av kursledare! Hon har varit aktiv och gett väl konstruktiv feedback. Bra balans mellan att stötta och vara förstående, men också ställa ”rätt” frågor som kräver mer reflektion och funderingar. Finns alltid där för frågor. Har verkligen uppskattats, tack!

Mari:
Den här kursen har varit kul, intressant, engagerande, utvecklande, glädjande, tänkvärt, lärande, påminnande och nyfikenhetsväckande. Nyttigast har varit påminnelse till mig själv om vad jag egentligen kan åstadkomma, bara jag bestämmer mig för vad. Även interaktionen med mina gruppmedlemmar och läraren. Tack.”

Daniel:
Kursen har gett att jag har fått verktyg för att kunna lyckas med det jag vill företa mig. Insikten att man till väldigt stor del bestämmer själv över sitt liv. Om man vill att något ska hända måste du själv jobba i den riktningen. Att det är väldigt viktiga att veta vad man vill, vad man inte vill och att det är okej att misslyckas. Tackar kursledaren för en intressant kurs. Tack för dina insikter, tips och råd som jag/vi fått på vägen. Det har varit väldigt givande!”

Maria:
Kursen har gett mig en tro på mig själv och min förmåga. Jag är så tacksam för detta. Det största hindret för mig att inte göra det jag vill är mina tankar om mig själv och jag har nu fått verktyg att förändra dessa. Att sätta upp mål som hjälper mig ta mig dit jag vill. Jag har sugit i mig vad de andra skrivit till mig och till andra och lärt mig MASSOR! Om integritet, kvinnokraft, struktur i vardagen, mod, balans, mm mm.”

Mattias:
Terminen har gett mig förnyad styrka och förvissning. Styrka i att orka driva mina mål. Förvissning om att de planeringsmodeller, styrmodeller, uppföljningsmodeller jag använder faktiskt fungerar. Det har också varit nyttigt att läsa litteraturen som vi gjort under kursen. Mycket jag var omedveten om satt kvar fortfarande, men också att få slipa på färdigheterna en gång till. Samspelet med de andra kursdeltagarna har framförallt varit nyttigt. Att få läsa deras svar och ge feedback har varit oerhört utvecklande. Att få deras kommentarer på mina texter har varit både inspirerande och tankeväckande. Som kursledare tycker jag Petra varit närvarande och stöttande samt ifrågasättande när det behövts. Feedbacken har varit bra och utvecklande. 

Helena:
Efter den här kursen känner jag mig starkare och mer på väg. Att ”tvingas” avsätta fokuserad tid för att gå igenom detta har varit jättebra. Det viktigaste har nog varit att skriva ner tankar som andra läser och responderar på, och att få ta del av de andras texter. Jag är väldigt tacksam för den positiva och peppande feedbacken jag fått – det är varit väldigt värdefullt. Jag tror mer på mig själv nu, förstår (och accepterar) mig bättre, har fått med mig en hel del användbara tips och tekniker. Och har fått ett tydligare mål med vad jag vill och vad som är viktigt. Uppgifterna har varit stimulerande att göra, jag har sett dem som väldigt meningsfulla för mig. Feedbacken har varit fantastisk och jag har begrundat och sugit i mig 🙂 Så nyttigt med diskussionerna med de andra i gruppen. Att få spegla mig själv och prova tankar tillsammans med andra, att få ta del av deras känslor, tankar och erfarenheter.”

Renata:
Kursen har gett mig en reflektion av min personlighet, mina drömmar samt mina mål. Fått mig att tänka på både mina starka samt svaga sidor och vad/hur jag kan göra för att förändra mitt tänk och mitt agerande för att nå dit jag vill. Nyttigast har varit mitt sätt att se på saker och mina vanor, hur jag kan jobba med dessa bitar för att tro på mig själv och bli en mer lösnings fokuserad och positiv person.”

Lies:
Jag känner att den här kursen har gett mig oerhört mycket! Kursen har framförallt gett mig självinsikt och en ökad förståelse för vem jag är och vad jag vill. Den har gett mig ny kunskap om hur jag på ett konkret och tydligt sätt kan sätta upp mål i livet och sedan hur jag kan gå tillväga för att uppnå dem. Det nyttigaste för mig har nog varit att få möjligheten läsa övriga deltagares uppgifter. Något som jag tycker har varit mycket motiverande och lärorikt, men också att få respons och feedback från dig Petra och andra deltagarna. Det har varit oerhört berikande. Jag känner att jag personligen har börjat tänka annorlunda, börjat reflektera och ifrågasätta saker som jag kanske inte har gjort tidigare.  Tack för alla fina och uppmuntrande ord. Jag är nöjd med hela kursen och upplägget och en mycket lärorik och rolig termin!!”

Linda:
”Oj, den här kursen har gett mig massor. Jag har fått så mycket inspiration, många bra tips, att tänka i nya banor och olika sätt hur man ska göra för att nå sitt mål. Nyttigast har det varit att få pepp av andra deltagare och motfrågor av dig Petra, lära mig sätta upp delmål och få inspiration genom att läsa om andras drömmar och delmål. Att få nå ut med mina drömmar, tankar och funderingar, och sätta ord på vad mina hinder är. Finns inget jag kan komma på som skulle kunna gå att göra bättre. Tack Petra för en superbra och inspirerande kurs. Kram till er alla och tack för en trevlig termin.”

Anna:
Terminen har gett mig mycket vad gäller personlig utveckling. Jag har verkligen gillat att läsa den här kursen, där jag fått jobba med mig själv, reflektera över mina egenskaper/personlighet och se möjligheter istället för hinder. Att göra detta genom skriftliga reflektioner och utvärderingar gör att man verkligen är aktiv i sitt förändringsarbete/ målarbete och att resultaten nås. Sedan vetskapen att det man skriver är ett obligatoriskt kursmoment och även ska ”analyseras” av både ledare och deltagare gör att man lägger ganska mycket energi för att göra det bästa av uppgifterna och gå in djupt i sig själv för att försöka få på pränt hur man känner och tänker. Detta gör att förändringsarbetet blir mycket mer genomarbetat än om man skulle ha gjort det själv hemmavid. Själva utformandet av kursen har varit jättebra. Där jag först reflekterar över frågor, gör övningar och utvärderar dessa, samt att jag sedan direkt får feedback där nya idéer kan väckas till liv. Sedan att även ge feedback till andra startar en problemlösande tankeprocess i hjärnan, som gör att man ser möjligheter och blir mer kreativ i sitt eget liv, anser jag.  Jag har sparat ner alla min skrivna uppgifter, där jag kan se att mitt psykiska mående kan förändras till det bättre så himla snabbt och ”enkelt”. Detta vill jag kunna ta fram och kika på då jag känner mig nere eller börjar bli för stressad. Jag tycker att du Petra varit en aktiv och bra kursledare, som lagt ner mycket tid på att ge konstruktiv feedback. Du har även varit tillgänglig och svarat på frågor så snart jag behövt. Kursupplägget har varit strukturerat och du har alltid förklarat i uppgifterna precis hur vi ska gå tillväga, deadlines, och var uppgifterna ska sparas ner, m.m. 

Malin:
”Den här kursen har gett mig massor av motivation att fortsätta att arbeta mot mina mål och mängder av bra tankar och förslag på hur jag kan nå dit. Även massa peppning och stöd från andra. Nyttigast har varit att få ge och ta feedback från andra, både från dig som kursledare och från de andra deltagarna eftersom det har gett så mycket insikter som är svårt att upptäcka på egen hand. Det jag tar med mig är så mycket! Jag har lärt mig så mycket om mig själv, och fått väldigt mycket insikt om hur mycket mitt mående påverkar mitt liv samt hur jag prioriterar min tid och många andra saker. Kursen har varit en ögonöppnare på många sätt. Det finns inget jag tycker skulle kunna göras på ett annat sätt med kursen. Jag är väldigt nöjd med kursupplägget och uppgifterna.”

Line:
“Jag är så tacksam att jag fått gå den här kursen! Det har varit en termin av fantastisk utveckling. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och vad som är viktigt. Jag har även fått fina vänner i kurskompisarna. Jag har jobbat med sådant som jag vill förändra och förbättra och fått många nya insikter både från uppgifterna och feedbacken från dig, Petra, och kurskompisarna. Jag har även fått många bra boktips. Nyttigast har varit att jag behövt visa upp resultat av uppgifterna, vilket gjort att jag inte kunnat skippa sådant som jag kanske tyckt varit lite jobbigt eller motigt. Jag tycker alla uppgifterna har gett mig mycket och har varit roliga att genomföra. Ditt engagemang Petra har varit fantastiskt! Trots att man skickar mejl på kvällar och helger så får man snabbt svar. Feedbacken är genomtänkt och vänlig, med bra frågeställningar och reflektioner, jag har känt mig sedd av dig. Du har verkligen fått en tydlig bild av mig och det har kännts så härligt att läsa dina tankar, för det har varit huvudet på spiken så att säga 🙂 Du har hjälpt mig så mycket under denna kurs, att hitta mig själv och vad jag vill och behöver, samt utmanat mig att ändra på sådant som inte fungerar. Att få fokusera på MIG själv och vad JAG behöver, känns fanstastiskt och jag har nog vuxit mer som människa under denna kurs, än under hela mitt tidigare liv 🙂 Det borde bli ett obligatoriskt ämne i gymnasiet, att göra dessa självanalytiska övningarna 🙂 Jag är så glad att jag fått möjlighet att gå denna kurs, och skulle du Petra någon gång ha en till slags kurs så hoppas jag verkligen att jag kan gå den också! Jag rekommenderar alla som inte trivs i sin tillvaro, som känner stress och vill något annat att gå denna kurs ❤ Tusen tack igen Petra! Kram Line”

Sofie:
“Jag älskar denna kurs! Jag har lärt mig massor genom kursens gång och utvecklats enormt, framförallt att hålla fast vid mål, vilket är helt nytt för mig. Jag mår så mycket bättre nu än i början av kursen! Den här terminen har gett mig mod, glädje, verktyg, reflektioner, fina diskussioner med de andra kursdeltagarna, ny kunskap från alla böckerna jag läst, mål och ny insikt om vad som är viktigt här i livet och vad jag själv kan förändra för att må bättre. Jag tycker att kursen har varit perfekt på alla sätt. Jag tycker att feedbacken har varit en av de bästa sakerna genom kursen och att få ha det utbytet med de andra kursarna gör att man inte känner sig så ensam och trots att allt är på distans. Och Petra, jag tycker att du varit fantastisk! Jag tycker att din feedback har varit väldigt givande och verkligen fått mig att fortsätta reflektera på flera olika sätt än vad jag kommit på själv. Du har alltid funnits till hands när jag haft frågor eller om jag behövt hjälp att tolka vissa av uppgifter och kommit med råd och stöd. Det är med sorg som jag inser att jag nu fått min sista feedback från dig! Jag vill verkligen tacka dig för all feedback och coaching som jag fått under kursens gång, jag blir verkligen rörd av allt fint du skrivit, det har verkligen varit ovärderligt! ❤ Önskar att det fanns en fortsättningskurs då en sådan här kurs verkligen behövs i dessa tider när stress dominerar och människor mår dåligt och glömmer bort sig själva och det mest väsentliga i livet.”

Anna:
“Terminen har varit väldigt betydelsefull för mig. Den har gett mig tid att reflektera, insikter om mig själv, nya kunskaper, andra synsätt, bekräftelse, samförstånd och viktigast större tillförsikt. Det är svårt att välja ut vad som har varit nyttigast då jag tycker att alla delarna har varit betydelsefulla för den helhet som kursen gett mig. Jag tycker att upplägget har fungerat mycket bra. Jag har upplevt den feedback som jag har fått från dig Petra väldigt givande. Du har inte dragit dig från att ställa utmanande frågor som gjort att jag verkligen har behövt tänka till, och vända mig ut och in på mig själv, vid några tillfällen, vilket har varit jobbigt och oerhört bra, så fortsätt så. Du har även kunnat förmedla värme, delaktighet och stöd, ett coachande förhållningssätt helt enkelt. Bra jobbat! Jag känner mig stärkt och terminen, tiden och uppgifterna har gett mig insikter jag tar med mig.”

Lisa:
“Tack Petra! För en väldigt bra, rolig och lärorik kurs! Och för så fin och omsorgsfull feedback ❤ Det har varit väldigt nyttigt och lärorikt att vara så konkret kring mål och vägar framåt, jättebra övningar! Den här kursen har gett mig tillfälle och utmanat mig att vända och vrida på mig själv och mitt förhållningssätt till saker. Den har gjort att jag fått granska mig själv, fått bekräfta egenskaper som jag har och delvis förkastat egenskaper som jag trott mig ha men som jag genom kursens uppgifter upptäckt kanske är någonting annat än vad jag trott från början. Jag har även fått chansen att granska dessa egenskaper och se hur de kan hjälpa och stjälpa mig. Jag har fått arbeta med mina svårigheter och fått lyfta fram och belysa mina styrkor. Jag tycker att jag har fått en större insikt i hur jag fungerar och hur jag ska jobba mer med och mindre mot mig själv. Det har varit väldigt nyttigt för mig att få arbeta med konkret målsättning och uppföljning av mina mål. Jag har tidigare haft ett väldigt diffust sätt att arbeta med mål där målet mer har varit en lös tanke om hur jag vill att det ska vara men utan en tydlig väg att nå fram. Det har också varit super med feedback från kursdeltagare och kursledare i detta arbete, samt att få ta del av andras sätt att arbeta. Jag tycker att alla uppgifter under kursen har varit givande, det är inte ofta man får tillfälle (eller tar sig tillfälle) att djupdyka på det här sättet och det har gett mig många nya insikter. Jag tycker att ”samtalen” med kursdeltagarna har varit en stor del av behållningen med kursen. Jag tycker att det har varit väldigt skönt att kunna dela med sig ganska ohämmat av svårigheter vilket för mig underlättas av anonymiteten. Jag är väldigt imponerad av ditt engagemang Petra, du har alltid gett väldigt fin, insiktsfull och välarbetad feedback. Jag har känt att du ha sett och förstått mig vilket har varit till stor hjälp, tack ❤ Jag vill tacka dig Petra och övriga kursdeltagare för en väldigt rolig och givande termin!”

Emelie:
“Det har verkligen varit en givande kurs! Den har gett mig bättre självkännedom och jag känner mig mer stabil. Jag har hittat mer motivation och jag ser mina mål mer tydligt. Nyttigast har varit att få läsa andras syn på mina situationer och tankar. Jag känner att jag just nu är i en fas i livet där jag behöver lite stöd från andra och att jag behöver se saker på ett annat sätt än vad jag har gjort de senaste åren. Mina kurskamrater har hjälpt mig mycket med det. Det var även bra för mig att gräva lite djupare och hitta de egenskaper som jag vet att jag besitter men som varit gömda i några år. Den enda förändring jag hade önskat varatt kursen hade varit på två terminer i stället för en. Jag tror det hade gett mig mer att få lite mer tid till varje uppgift och kanske gå lite djupare in på allt. Petra, du har varit toppen! Jag önskar att du hade fler kurser jag kunde söka. Tack så mycket till alla som tagit del av mitt liv och kommit med så många fina tankar och idéer ❤ Jag hoppas att vi tar för oss av vad livet ger. Kram!”

Karin:
“Tack för att jag fått möjlighet att gå den här kursen. Tack Petra för all din kloka feedback under terminens gång. Har lärt mig mycket om mig själv, hur jag funkar och tycker jag kommit till många insikter och fått många nya rutiner i vardagen som hjälpt mig. Kursen har för mig framförallt inneburit att jag verkligen fått tid att reflektera över mina stora mål I livet. Jag har inte tagit mig tiden tidigare och det har varit jättebra att få tid till det, att få feedback från andra som givit mig saker att fundera över och dessutom sätta mig ner och skriva ner saker. Att skriva ner saker gör det mer konkret och jag kan gå tillbaka och titta på vad jag skrivit istället för att tänka att jag har allt i huvudet. Jag tycker att kursupplägget varit bra. Det är nyttigt att få läsa andras erfarenheter och tankar. Tycker även att litteraturen varit bra. Ditt stöd som kursledare har varit bra och jag tycker det har varit utförlig feedback med många bra saker att fundera över. Stort tack igen Petra för att jag fått chansen att få utveckla mig själv under den här terminen tillsammans med dig! Kram”

Vanessa:
“Jag tycker kursen har varit jättebra! Alla uppgifter har varit nyttiga! För varje gång vi har gjort en ny sak har jag varit positivt överraskad och tänkt ”men vilken intressant grej vi ska göra nu”. Jag hade önskat att det fanns en fortsättningskurs eller ännu bättre, att den här kursen sträckte sig över två terminer. Det var så många intressanta uppgifter som jag gärna hade velat ha mer tid till. Jag tar med mig mycket, men framförallt har kursen gett mig gemenskap! Vilken lyckoträff. Det har varit så härligt att få ha gemenskap med andra och dela tankar och erfarenheter, verkligen jätteintressant och givande. Det har också varit otroligt värdefullt att få feedback tycker jag. Det har verkligen varit ett bra moment i kursen och något jag har längtat till under kursveckorna. Det jag främst tar med mig är hur många perspektiv det finns på saker och ting. Och hur bra det är att få feedback på saker även om det kan kännas jobbigt innan man ber om hjälp. Det kommer kännas tomt när kursen är slut. Utvecklingsmässigt så känner jag att jag har börjat rusta mig med nycklar och verktyg för att låsa upp och bygga vidare på drömmar. Den här terminen har också boostat mitt självförtroende om att jag fixar det jag bestämmer mig för att fixa. Gällande dig som kursledare så har jag aldrig tidigare haft en så närvarande lärare och dig har jag inte ens träffat. =) Jag har varit fascinerad över hur snabbt du har gett feedback till oss och att du har skrivit så detaljrikt och omfångsrikt. Du är verkligen jättebra på det. Jag har så många frågor till dig Petra: Hur lär man sig att ge såhär bra feedback, hur länge har du hållit på med kursen osv. 🙂 När jag har velat fråga dig saker har jag fått svar från dig på direkten. Tycker du har varit tydlig och snabb i din kommunikation och när jag hade missat något har du varit väldigt förstående. Avslutningsvis tar jag också med mig att jag blir så glad, rörd och tacksam över att människor som inte känner mig har tagit sig tid att läsa mina alla mina tankar, peppa, trösta och heja på mig när jag försöker arbeta med att utveckla mig själv. Det har varit så otroligt härligt och varit ett stort stöd för mig. Tack för allt!”

Nathalie:
“Jag kände direkt när jag först läste om den här kursen att jag knappt kunde tro att en så otrolig kurs fanns, och den har verkligen mött mina förväntningar! Den har gett mig verktyg för att lära känna mig själv mer på djupet och ta reda på vad jag vill. Jag har fått många nya insikter om vem jag är och vad som verkligen är viktigt för mig i livet, vad jag vill göra och hur jag kan arbeta för att nå mina mål. Det har varit väldigt befriande att kunna vara så ärlig, på ett sätt jag inte har känt mig bekväm att vara i verkliga livet. Den här terminen har gett mig nya vänner att hålla fortsatt kontakt med. Däremot så har jag genom den här kursen och den fina responsen från kurskamrater börjat känna att jag är redo att också ha den här sortens utbyte med mina fina vänner i ”verkligheten.”Det har varit så himla lyxigt att under en hel termin få studera något som bara är för mig och min egen personliga utveckling. Jag önskar att alla kunde få och även ta chansen att läsa den här kursen! Det jag har lärt mig genom kursen var att jag har så många bra egenskaper, jag kunde mest se de sämre personlighetsdragen i mig innan och allt jag har misslyckats med. Den respons som jag har fått från dig, Petra, och från alla fina människor i gruppen har hjälpt mig att se att jag är modig, driven, beslutsam, kreativ, problemlösande och att jag kan och klarar av mer än jag tidigare trott. Jag har insett att jag redan har uppfyllt en massa drömmar och mål i mitt liv och att det inte finns något som säger att jag inte kan fortsätta göra just det. Ett exempel från första uppgiften som jag verkligen tagit med mig är att jag beskrev mig själv som rastlös och rotlös för att jag efter en tid på samma plats vill byta arbetsplats, lära mig något nytt, byta miljö, resa, uppleva annat. Men efter utbyte och respons under de första veckorna så insåg jag att jag inte alls är rastlös och rotlös. Istället är jag nyfiken, äventyrlig, modig och redo att gå nya och egna vägar. Innan kursen så jämförde jag mig med ”normen” och vad jag ”borde göra.” Det vill säga: Jag borde vilja skaffa barn, jag borde ha en fast tjänst, jag borde ha en kandidatexamen redan etc. När jag i själva verket bör göra precis det jag vill med mitt liv och den dyrbara tid jag har, allt det som jag nu inset är meningsfullt för mig. Jag kommer aldrig mer beskriva mig själv negativt med ord som rastlös och rotlös och det är så himla härligt att veta det. Jag har insett vikten av att göra det jag vill och inte det jag tror att jag bör göra eller det som andra gör. Det är för första gången någonsin verkligen känner att jag är stolt över mig själv och tänker positiva tankar om mig själv. Även om jag fortfarande inte vet VAD jag vill jobba med så vet jag HUR jag vill jobba. Om dig Petra så vill jag säga att jag tycker att du har varit väldigt personlig och närvarande, nästan som om vi skulle ha träffats på riktigt. Du har alltid svarat snabbt på frågor och funderingar. Du har gett fin, viktig och grundlig respons. Jag är så väldigt tacksam över att jag fick chansen att gå den här kursen och om jag ser att du håller andra kurser i framtiden så kommer jag definitivt söka och hoppas på att få en plats. Tack Petra för den här terminen! Jag är så tacksam över att jag har fått den här chansen att arbeta med mig själv och mina mål. Jag kommer minnas den här kursen för evigt!”

Adriana:
“Den här terminen har gett mig “möjlighet” att reflektera över mig själv på ett helt nytt sätt. Vem jag är, och varför. Det har varit svårt men väldigt givande, och ibland mycket att ta in och jobba med. Kursen börjar starkt med uppgiften ”presentation”. Det var en annorlunda presentation av mig själv än den jag brukar ge på intervjuer så att säga. Samtidigt satte den också igång en hel process inom mig. Väldigt värdefullt inser jag nu. Det som har varit mest värdefullt för mig är att jag varit ”tvungen” att reflektera kring de olika uppgifterna. Den tid som jag annars inte alls har lagt till just detta. Att lägga tid på något som var enbart åt mig, för mig som jag gjorde själv. Tycker också den har varit ett hjälpmedel i där jag just nu är i livet. Att bryta upp och lite börja på nytt blad. Känner att kursen gett mig verktyg för att kunna smälta vad jag just nu går igenom lite. Att ta in ny information, nytt sätt att se på saker och ting, att reflektera över situationer och sedan få kommentarer från andra kring dessa reflektioner. Guld värt.  Att skriva ner det jag vanligtvis jonglerar med i huvudet har varit otroligt skönt. Det blir så mycket lättare dels att ta tag i, dels att hålla koll på, och faktiskt för att sedan lättare också se vad jag åstadkommit. Jag är väldigt nöjd med ditt stöd Petra under kursens gång. Det känns som du hela tiden varit med och lyft upp en när energinivåerna inte riktigt fanns med, och fått en att fokusera tillbaka på kursen igen. Och alltid med en positiv energi. Så tack för det. Feedbacken från dig har också varit bra. Men det jag känt mest med dig är att du har haft en hög närvaro som kursledare. Det har känts väldigt bra tycker jag. “

Cecilia:
“Det känns lite vemodigt nu när den här kursen är slut. Men jag är samtidigt glad för allt jag fått av kursen som varit väldigt givande för mig! Jag har verkligen fått bra och nyttiga erfarenheter och redskap under den här kursen, som redan hjälpt mig att se möjligheter på ett sätt jag inte gjort tidigare. Stort tack för allt! Jag har blivit mycket mer medveten om mina personliga egenskaper, både styrkor och svagheter. Jag har också fått bra verktyg för hur jag ska kunna bemöta mina inre hinder och bromsklossar för att mer effektivt och med mindre möda nå de mål jag satt upp. Och inte minst, att bli bättre på att stanna upp och reflektera över vad jag vill, vilka saker jag vill prioritera och när och hur jag ska göra det. Samt nyttan och vikten av att formulera SMART:a mål, för att kunna följa upp och utvärdera utfall. Jag uppskattade också möjligheten att få välja en del kurslitteratur själv, och att listan på förslag hade en bra variation och bredd. Jag ska skriva ut och spara den, för jag hann inte läsa allt jag fastnade för. Du Petra har varit väldigt närvarande och engagerad, men också på ett bra sätt tagit ett kliv tillbaka genom att du avvaktat med din gemensamma sammanfattning till lite senare varje vecka. Du har alltid läst noga och lämnat genomtänkt och nyttig återkoppling och ofta väckt nya frågor. Stort tack för en välplanerad och välorganiserad kurs, och för ditt stora och varma engagemang!”

Marie:
“Denna kursen har gett mig mycket. Den har gett mig självkännedom om vad som är viktigt för mig och vilka hinder det är jag själv skapar som hindrar mig från att nå mina mål. Jag har lärt mig hur jag kan sätta upp mål och arbeta med dem och förbättringar kontinuerligt för att hitta drivkraft och nå hela vägen fram. Jag har också fått verktyg för att kunna hantera mina egna tankar och känslor som hindrar mig från att nå mina mål oavsett om det är vanor/rutiner, negativa tankar eller en rädsla för att misslyckas. Nyttigast har varit att dag efter dag, vecka efter vecka reflektera över hur det går med mina mål och vad jag kan göra annorlunda och få ta del av andras resa och deras perspektiv och tips har hjälpt mig få självdistans och kunna hitta möjligheter som jag annars kanske inte hade sett själv. Jag tycker den feedbacken jag fått av dig som kursledare varit jättebra! Jag känner också att det alltid har gått att få stöd och hjälp av dig och att din närvaro/engagemang har varit jättebra. Jag vill tacka för denna terminen!  Har varit jättebra och jag är väldigt glad över att ha haft denna möjligheten att komma tillrätta med vissa delar av mitt liv och få de sista pusselbitarna att falla på plats.”

Carin:
”Den här kursen har gett mig en ökad självkännedom, ett annat sätt att se på mig själv utifrån såväl utmaningar som möjligheter. Nyttigast har varit att reflektera – inte bara en gång utan flera ggr. Det har skett en förändring under hösten om hur jag ser på mig själv och mina utmaningar. Vissa av frågeställningarna ”har levt i mig” på gott och ont. Mest gav mig alla kloka tankar, funderingar och feedback från kursarna. Jag tror att anonymiteten på distans har gjort att vi har blottat oss själva på ett helt annat sätt än vad vi hade gjort annars. Det har varit otroligt värdefullt och jag kommer sakna den dialog som förts om stort och smått. ❤ Anonymiteten har också gjort att jag inte har känt något behov att göra mig bättre/klokare än vad jag faktiskt är. Jag har inte heller känt något behov att bevisa något vilket har varit väldigt värdefullt eftersom utgångspunkten inte har varit ”önskat läge” utan faktiskt läge vilket har varit väldigt värdefullt. Tack Petra för klok och varm feedback under kursens gång! Du har varit engagerad och har överlag lämnat väldigt bra feedback och det du skrev om ”den fula paddan” sitter på min anslagstavla som en ständig påminnelse. Stort tack för det. ❤ Stort tack Petra för din tid och ditt engagemang! Och tack alla fantastiska härliga deltagare för fin feedback och att jag fick dela som ta del av tankar och funderingar om såväl nerförsbackar, bergodalbanor och ibland även det som känts svårt och sårigt. Ni har, tillsammans med Petra, puttat mig framåt och fått mig att tänka i nya banor. Tack! ❤ Kramar Carin”

Ann:
“Det har varit nyttigt att få reflektera över mig själv. Vad jag vill, vad jag tänker och hur jag känner. Kursen har gett mig många nyttiga tankar och det har väl inte alltid varit lätt, men bland krävs lite reflektion för att kunna förstå sina egna reaktioner eller känslor på saker. Att börja med att reda i mitt liv, var kommer jag ifrån, varför är jag som jag är var en väldigt bra och reflekterande uppgift för mig. Det la grunden för all reflekterande senare. Jag har väl aldrig riktigt gått så djupt i mig själv och dessutom berätta det för någon annan. Skönt men också väldigt läskigt! Framförallt har den här terminen verkligen fått mig att förstå att jag måste jobba på min självkänsla. Jag visste ju att den inte var bra redan innan kursen men allt funderande och reflekterande har visat hur mycket jag faktiskt har att jobba på. Jag har tagit mig igenom en del i livet fram till nu och jag står fortfarande på benen och den här kursen har fått mig att ringa in mina problem och reflektera kring dem och på så sätt förstå dem på ett helt annat sätt. Förutom att sätta ord på mitt liv så har böckerna vi läst varit väldigt bra och givande för att komma vidare i mitt reflekterande. Överlag har alla uppgifter som handlat om att reflektera kring mig själv och sedan få feedback och reflektera en runda till varit bra. Att reflektera över andras tankar och känslor har också varit givande. Det är helheten, variationen och progressionen i uppgifterna som har fått mig att reflektera till den nivå jag står på idag som är en bra bit längre upp på ”medvetenhetsstegen” än var jag var innan kursen började. Du som kursledare har givit mycket genomarbetade och tankeställande feedback vilket är mycket positivt! Tack för den här tiden och kramar!”

Elin:
“Oj vad mycket vi gjort under terminen! Allt det här har jag lärt mig och fått med mig: Att formulera mål, delmål och hur jag kan nå dem. Men också lärt mig titta på styrkor och svagheter/hinder på vägen. Känslan av att bli sedd och tagen på allvar, att mina drömmar faktiskt betyder något och att jag kan nå mina mål. Att mål inte måste vara stora och att jag inte måste vilja samma som ”alla andra”. Att inse skillnaden mellan ett mål jag borde ha och ett jag vill ha. Och vilken skillnad det gör för drivet. Att tvingas sätta ord på vad jag egentligen vill. Och fundera på vad det är. Insikter om att jag har mer driv och entreprenöriella egenskaper i mig än jag trodde. Att jag kan, vill och vågar mer än jag ger sken av. Vikten av att prioritera mig själv! Att få lite mer självförtroende i de styrkor jag har. Insikten om hur mycket min låga självkänsla ställer till det och hur jag kan och vill jobba med den för att kunna komma vidare med vissa mål. Kursen har gett mig flera vänner som jag kan och vill fortsätta reflektera med efter kursens avslut. En gemenskap och ett tryggt utrymme att diskutera mål och reflektera utan att behöva dela med sin nära omgivning om man inte vill. Jag har för första gången börjat sätta en gräns och säga vad jag tycker och säga nej. Att få stödet i att jag faktiskt är en okej medmänniska även om jag inte agerar dörrmatta och curlar åt allt och alla. Jag är säker på att det här kommer vara avgörande för såväl mitt yrkesliv, mitt föräldraskap, mitt psykiska och fysiska mående. Den feedback jag fått och det stöd jag känt kommer jag ha med mig som en fin sten i min ryggsäck. Den uppgift när vi skulle tänka igenom vilka entreprenöriella egenskaper vi själv hade gav många insikter. Och den feedback och respons jag fick då ändrade lite synen på hela mig själv. Till dig som kursledare Petra: Du är en klippa! Även om man mailat på helgen och inte förväntar sig svar förrän måndag så dyker det upp ett svar ganska snart. Du peppar och ger ditt engagemang, oavsett vad. Tack för all feedback och kloka tankar den här kursen! Känner mig lyckligt lottad som haft turen att få plats på kursen – en hel termin av personlig utveckling. Hoppas vi möts igen i framtiden =)”

……………………………………

Deltagarcitat: ”Hitta balans vid stressrelaterad ohälsa”.

Erika:
”Den här kursen har varit SÅÅÅÅ givande för mig. Terminen har gett mig MASSOR! Jag har själv fått frågor av Petra och övriga kursdeltagare att besvara som jag fått tänka till på, tänka annorlunda, öppna upp för alternativ, och har fått många bra verktyg hur jag ska hantera stressen, och även hur jag ska vila min hjärna och ha bästa fokuset för min hälsas skull och värna om min egen energi på ett bättre sätt. Nyttigast har varit att komma på vad jag själv kan göra. Det har känts som om jag inte kan göra nått åt stressen tidigare, men efter denna termin har jag insett att det ÄR jag som kan göra något åt, man måste inte byta jobb direkt, eller flytta, eller göra drastiska förändringar, det går att ställa om, fokusera på nya saker, andra saker, hitta återhämtningen, medvetesheten. Petras veckofeedback till mig personligen har varit jättebra. Jag har verkligen längtat efter den, då det kommit fram mer frågor, konstruktiv kritik/ frågeställningar och jag har fått tänka i andra banor, och lärt mig att det finns fler sätt att hantera saker på, och se saker på kring min stress / oro. Jag är jättenöjd med kursen. En av det mer strukturerade kurserna jag gått, och jag har gått många folkhögskolekurser/ nätbildarna 🙂  STORT tack alla i gruppen + Petra , ni har varit toppen <333 lycka till!!!! Känner mig stark och glad, och lättad. Har insett en del saker som bara mina föräldrar sett dessa 10 år.”

Angela:
” Den här kursen har vart en viktig del av mitt liv! Jag vill liksom kapsla in den här kursen och ta med mig all fin feedback in i hjärtat. Det här har varit just vad jag behövde. Att få ta ett kliv ut och se mig själv. Även om det är jättejobbigt och tog mig många turer att ta mig igenom uppgifterna – är det så bra och lite av min terapi för att förstå var jag befinner mig och hur jag är. Ibland märkligt att dela med mig av saker,  tankar som jag inte ens vågat öppna för mig själv. Det har gjort mig först svag analytisk, för att sen kunna bli stark. Även om jag inte skrivit allt i ord, så sätter det igång en massa tankar och det är ovärderligt. Jag har vart tvungen att se tillbaka- stanna upp och bearbeta många jobbiga händelser jag bär med mig och förstår nu att jag måste det för att leva mitt liv. Nyttigast har vart att jag fått den otroliga feedback från er vilket har varit något av det vackraste som hänt i mitt liv (för mig för att bli stark) faktiskt. Tack! Att jag har öppnat mitt hjärta och blivit ledd till att tro på mig själv – jag kommer att göra andra prioriteringar nu. Jag kommer att ta med mig styrkan från er och målen i att må bra. Jag tycker att kursen är otroligt bra! Väldigt bra feedback och tid av kursledare. Tusen tack för en qvick start gör framtiden. Många tankar och rullningar i kropp och själ – det är bra!”

Pia:
”Ja, jag kan inte nog understryka vilka mirakel denna kurs gjort för mig!!! Det kanske låter knasigt, men bit efter bit i mitt liv faller på plats efter såååå många år av stretande, stångande, kämpande och så många tårar och desperation, känner jag nu hur allt bara ”makes sense”. Det är som att allt jag lärt mig genom livet, nu knyts samman på ett konkret och överskådligt sätt, samtidigt som jag lär mig så mycket nytt och får helt ovärderliga verktyg. Jag märker redan stor skillnad på mig själv i mina stressnivåer och förmågan att fokusera. Jag är lugnare och! mer produktiv – världens bästa! Oj, denna kurs har gett mig så mycket. Känns som den varit med och gjort hela skillnaden i mitt liv faktiskt. Genom att verkligen jobba igenom olika områden av oss själva som vi gjort denna höst, har det hjälpt mig att organisera mina gamla kunskaper tillsammans med nya och jag har kunnat knyta ihop saker. Efter denna kurs har jag verktygen och medvetenheten att kunna göra det bästa av min dag, mig själv, mina kunskaper, min energi och har dessutom skapat mig en klar väg framåt. En underbar och energigivande känsla. Nyttigast har varit att vara “tvungen” att rannsaka mig själv på riktigt och reflektera. Dels har jag fått feedback från duktiga, kompetenta och klarsynta Petra, men också av fantastiska kurskompisar, det har varit så utvecklande att få feedback från många olika människor med olika uppfattningar och med olika förutsättningar och bakgrunder. Det har varit så utvecklande. Också så fantastiskt att få ge andra feedback, även det är utvecklande för mig. Jösses vad glad jag är att jag gick denna kurs. Den var kanon!”

Anna:
”Jag har verkligen uppskattat den här kursen så mycket och är så glad att jag tackade ja till att gå den! Den har inneburit en enorm förändring i min vardag och mitt liv och jag har rekommenderat den till alla vänner och bekanta! Jag uppskattar att uppgifterna i sin enkelhet ger inre kunskap genom de egna reflektionerna, men även fler perspektiv i utbytet med de andra kurskamraterna. Innehållsmässigt tycker jag att det här är bitar som skulle kunna ges utrymme redan i under högstadiet, så att man kan bära dem med sig i livet innan det har trasslat till sig alltför mycket. Tack så mycket till kursledaren för allt det engagemang och jobb du lagt ner på kursen och på givande reflektioner till oss!”

Carola:
”Först och främst vill jag säga att jag tycker det varit en jättebra kurs. Jag tror faktiskt den har räddat mig från att återigen hamna i sjukskrivning med utmattning. Jag har fått lära mig så mycket om stress, hjärnan och om hur olika faktorer kan påverka ens mående. Dessutom så många verktyg för att själv kunna ta rodret och bestämma riktningen för mitt liv. Både fakta om t ex stress och hjärnan, men också praktiska verktyg för att förändra mitt liv har varit nyttigt. Jag har också fått fin feedback och flera fina vänner. Jag har fått chans att prioritera mig själv och möjlighet att reflektera över mitt liv istället för att bara fortsätta springa i ekorrhjulet. Det gav så mycket att ha uppgifter, deadlines och människor som faktiskt väntar på att jag ska ta mig den här tiden att reflektera över uppgifterna. Skrivandet har varit mitt verktyg och det har jag också fått chansen eftersom vi skrivit väldigt mycket i kursen. Jag gillar också att vi läst så mycket inom alla möjliga områden. Förra gången jag gjorde testet fick jag 20 poäng och bedömdes vara i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom. Denna gång fick jag 14 poäng och bedöms inte vara i riskzonen.  Det har alltså hänt en hel del under den här terminen och det känner jag själv också. Jag tycker att kursledningen varit bra. Framförallt uppskattar jag närvaron. Vid frågor har Petra svarat väldigt snabbt, så man har aldrig behövt vänta på svar. Jag har fått bra reflekterande feedback och frågor där jag på ett bra sätt tvingats tänka till lite extra. Jag märker också att kursledarna har läst alla inlägg och verkligen haft en tydlig närvaro här i forumet, vilket inte alltid är en självklarhet i distansstudier tyvärr. ”

Gabriella:
”Jag vill börja med att tacka för en helt fantastisk kurs! Den har gett mig så enormt mycket!! Den här kursen har gjort att jag ser allt på ett helt annorlunda vis och nu handlar det mest om att fästa rutinen och fortsätta. I och med denna kurs har jag återigen fått en stor ögonöppnare. Så många insikter hela tiden och det jag tar med mig av allt detta är att det krävs arbete för att stärka sig själv och hålla sig själv i balans. Arbete och förändring, för om man vill ha ett annat resultat kan man inte fortsätta i gamla spår. Jag har makten att förändra och nu ser jag lösningar! Det är helt fantastiskt för det betyder att allt vi har gjort från då till nu har ändrat i min hjärna, hjälpt till att öppna upp och jag blir så glad och inspirerad av detta. Den här kursen har gett mig så otroligt många, bra och stora insikter om mig själv. Nästan varje vecka har jag fått viktiga aha-upplevelser och under en period började jag må riktigt dåligt över hur jag har behandlat mig själv i tron om att jag gör det bästa, när det då i själva verket visat sig att jag motarbetat mig själv så otroligt. Nu har det vänt igen och jag är så mycket starkare nu än jag när startade kursen. Då var jag uppgiven och stod där med vetskapen om att jag måste göra något och nu sitter jag här med svaren. Den här kursen har varit otroligt givande för mig och jag har kommit väldigt långt i min egen utveckling. Kursen har varit en stark hjälpande hand på min resa. Jag trodde att jag visste mycket om stress innan men det gjorde jag inte insåg jag vartefter jag fick lära mig mer. All information och fakta, filmerna och artiklarna. Gruppkänslan har också varit nyttigt, att få se att jag inte är ensam. Även om jag vet att många och nästintill alla är stressade idag så har jag känt mig ensam i just min stress men när man jobbar i grupp på det här sättet blir det verkligen tydligt att det är så här för många, och oavsett grundorsak så är det samma stress, samma frågor och samma svar. Jag har även lärt mig mycket av övriga deltagare. Deras svar och deras feedback.”

Marie:
”Det har varit en oerhört lärorik termin. I början av kursen hade jag 38 poäng på stresstestet och nu i slutet 19 poäng. Jag börjar absolut känna igen mig mig själv nu igen – wohooo!  Nu vet jag ju vad jag har och har haft för möjligheter och begränsningar. Jag tror också skillnaderna beror på att jag har minskat min upplevelse av stress och ökat min verktygslåda. Jag är således inte “lika rädd” för om saker spårar ut. Jag kan hantera det. Jag stoppar det i tid. Jag har verktyg för om stress uppstår. Jag tar med mig av detta att det går att förändra sitt liv, sitt förhållningssätt och sina beteendemönster om man vill och ger sig attan på det. Att det går att lära känna sina styrkor och begränsningar även om man är vuxen och inte “samma person” som förut. Jag har fått bekräftat en del saker om/kring mig själv, men också lärt mig mycket nytt om mig själv. Jag har verkligen fått finkamma mig själv från insidan och ut, fått fundera över och agera kring mina relationer. Tagit i saker som varit lite jobbiga. Jag har fått större styrka i att prioritera mina behov, samt kunnat sätta ord på saker (som jag senare har nyttjat i samtal med ex. min chef). Jag har fått verktyg att ta i konversationer som jag kanske tyckt var jobbiga (eller varit trött på och således inte så konstruktiv i). Jag tror de viktigaste insikterna är de olika arbetsmetoder vi fick lära oss, samt vilka konsekvenser det får om jag bortprioriterar detta. Nyttigaste har varit att det varit praktiska moment som “krävt” att jag genomfört dem. Ofta säger vi “ja, jo, det ska/vill/borde jag göra”, men så blir det aldrig av. Här har vi varit “tvungna” att göra det, redovisa hur det gått/känts/funkat etc. SAMT fått feedback på och reflektera kring det (och se andras liv ur eget perspektiv och reflektera kring det). Verkligen hands-on till skillnad från mycket annan kunskap kring stress jag tidigare mött. Detta är det stöd och den hjälp jag hade behövt under min sjukskrivning – innan återgång till arbete (samt kanske en annan typ under återgång till arbete). Denna kurs har hjälpt mig oerhört med att förstå mig själv och mina behov. Vad jag främst tar med mig är att det finns evidens bakom hur jag mår och varför jag behöver göra på ett visst sätt. Kursledarens engagemang och stöd har varit mycket bra, relevant och snabb återkoppling. Du har varit väldigt lyhörd på hur vi känner oss/känt oss kring uppgifterna och hittat konstruktiv feedback på det mesta vi skrivit. Tack! ❤ För allt :)”

Manuela:
”Tycker att den här terminen har lyft mig oerhört mycket. Så otroligt givande med intressanta tankar, diskussioner, tester och information om kroppens och hjärnans funktioner etc. Framförallt att ha fått ge respons till andra kursarna och dels att ha fått respons av så väl kursare som lärare, att jag genom den kunnat få andra infallsvinklar som kanske fått mig på andra tankar, att kanske se saker på ett nytt sätt eller nåt nytt som jag kanske också skulle testa. Det har ibland varit överväldigande för mig att få så fin respons och så fina kommentarer under terminens gång som t ex att jag varit en tillgång till gruppen, att jag t o m fått tack ett flertal gånger för att jag genom mina resonemang, reflektioner och erfarenheter hjälpt andra. Jag har fått känna mig sedd och betydelsefull och fått fin feedback, vilket inte hör till vanligheterna för min del. Det har m a o lyft mig otroligt mycket och fått mig att inse än mer att jag faktiskt har bra och kloka saker att komma med jag också. Förutom responsen tycker jag det har varit oerhört intressant att ha fått ta del av information kring hur vi och våra kroppar fungerar, vad forskning osv visat. Jag tar med mig hur viktigt det är att gå till botten med sig själv och verkligen fortsätta jobba hårt med sig själv för att komma på banan igen efter en utmattning. Att en sådan här utbildning borde finnas tillgänglig för alla som hamnar i denna sits, eller är på god väg, då enbart sjukskrivning aldrig kommer hjälpa på sikt tror jag. Man lär sig att reflektera över saker och känna sig själv på ett helt annat plan samt ta reda på vad det är man själv verkligen vill med sitt liv och sin framtid, vad man bör förändra för att inte samma sak ska hända igen eller hända överhuvudtaget, eller att man bara står stilla och trampar på samma ställe utan att nån förändring sker, kanske för att det är enklast så? Tycker att kursledningen varit fantastisk, och jag har sett fram emot din respons efter varje uppgift. För egen del känner jag mig oerhört upplyft, det har ställts frågor för mig att fundera på och lämnats infallsvinklar på hur man ev skulle kunna tänka/göra vidare. Stort tack!”

Lotta:
”Med den här kursen har jag lärt mig mer om stress och förstår hur jag fungerar och vad som gör att jag blir stressad. Jag har fått insikter, kunskap och verktyg för att förhålla mig till stressen. Jag har lärt mig massor om mig själv, mina reaktionsmönster, vad som triggar mig och hur jag kan förhålla mig till stressiga stunder på ett bättre sätt. Jag känner mig mer vän med min stress och vet varför den finns, hur den uttrycker sig och hur jag kan ta hand om den. Att ha fått insikt, att ha fått reflektera, att få träna på nya sätt att hantera stressen. Att få mer kunskap om hur hjärnan fungerar och hur våra primitiva system sätter igång vid fara, stress, oro. Hur sårbar hjärnan är vid påfrestningar som den inte är skapad för. Jag har fått strategier och ett nytt tankesätt hur man kan ta hand om sig själv, stressen och hjärnan på ett bättre sätt. Jag har uppskattat att få ta del av allas berättelser och läst dem med stor behållning. Det är intressant at få en insikt i hur andra har det. Att kommentera andras texter har varit givande. Jag har även läst de andras feedback på mina texter med stor behållning. Det känns fint att få andras perspektiv på sitt liv. Jag känner att jag fått stor bekräftelse och blivit sedd av er andra i min situation. Jag har även mött förståelse för min situation, vilket varit värdefullt. Petras feedback varje vecka har varit värdefull. Jag har sparat alla och ska gå tillbaka och titta på dem lite då och då för att påminna mig om vad jag behöver tänka på. Kursmässigt tycker jag att det varit en jättebra kurs. Mycket bra teori och intressanta filmer och artiklar som känns aktuella. Då jag är väldigt intresserad av utmattning, stress både privat och i min yrkesroll har jag lärt mig mer och fördjupat det jag redan visste en del om. Väldigt värdefullt att få läsa andras erfarenheter och ta del av varandras liv och få dela detta. Vi vet för lite om hur andra människor har det bakom fasaden och det kan vara värdefullt att få en inblick i. Vi är inte ensamma om att kämpa på med vardagen, stressen och våra relationer. Tack alla för en fin kurstermin!”

Laura:
”Jag måste säga att jag älskar den här kursen! Är helt tagen av den. Älskar alla moment och så mycket det gjort i min vardag. Så tacksam för allt! Har lärt mig väldigt mycket om hur jag fungerar som person, men även om områden hos mig själv där jag inte fungerar alls som jag önskar att jag gjorde, och hur jag här kan ta mig vidare. Många nya erfarenheter och nya utmaningar har denna kurs gett mig, och att skriva tydligt om vissa saker /områden har fått mig att tänka till mer än en gång. Många förändringar har gjorts och jag har sett fram emot varje ny vecka och de nya uppgifter, utmaningar och reflektioner som de gett. Tusen tack för allt och framförallt till dig som kursledare.”

Anna:
”Petra, jag är så tacksam för den här resan som din kurs tagit med mig på. Det känns tomt att den är slut. Mina upplevelser från den här kursen är så positiva. Jag känner mig tacksam för de processer som satts igång i mig och glad för att jag fått den här möjligheten. Terminen har gett mig otroligt mycket. Spännande att se tillbaka på den resan. Känns för mig som att det var som ett annat liv, det har hänt så mycket. Det mest centrala tror jag är att jag blivit medveten om vad jag håller på med. Det känns som att jag tidigare bara körde på, mitt i det stora surrande molnet av allt-möjligt som är mitt liv. Jag har förstått att jag besitter stor makt i hur mitt liv ska levas. Kursen har varit så bra, kännts seriös och du som kursledare upplevs dedikerad. Jag tycker att nivån på dig som kursledare med ditt engagemang kvalitativt och kvantitativt varit utmärkt. Jag har rekommenderat kursen till flera (kolleger, min man, min mamma, vänner) och tycker att det är helt fantastiskt att man kan få möjlighet att ta en så´n här kurs kostnadsfritt. Tack för det. Jag är väldigt tacksam och glad för den här våren. Många tankar har tänks, många sanningar har setts över. Jag känner mig så tacksam för att jag fått medverka och nu kunna stå här med så konkreta verktyg att skapa välmående. Skapa ett bra liv, liksom. Vilken grej, alltså. Insikter, feedback, pepp, värme och positiv energi. Har lärt mig så mycket av utbytet med er alla. Jag är en annan person idag än den ni träffade i februari. Det har dock blivit glasklart för mig att min målbild inte ska vara att leva så som jag gjorde tidigare, jag blev ju sjuk av det livet. Och jag har mer än halverat min poäng på stresstestet, vilket känns så obeskrivligt skönt. Tack för den här kursen och för allt. Det känns som att ni gett mig en verktygslåda för livet, fylld med extremt användbara verktyg.”

Beatrice:
”Den här terminen har gett mig otroligt mycket, det har varit lärorikt och jag har insett så mycket om mig själv som jag inte visste innan. Jag har fått så mycket vägledning och fått mig att förstå saker jag inte tidigare tänkt på och det är ju det som är det intressanta när man möter nya människor i sitt liv och det dom tillför och berikar ens liv med. Ni har peppat mig till att fylla in ännu mer av det i min vardag och att jag verkligen GJORT det inte bara tänkt att jag ska göra det. Tar med mig allt vi skrivit och de diskussioner vi haft och dessa härliga människor som ni är och den här terminen kommer vara ett fint minne i mitt liv. Allt har varit bra och gett mig mycket eftertankar. En bra och väl ordnad kurs med bra lärare som funnits där och så underbara kurskompisar NI ÄR BÄST !”

Alexander:
”Den här terminen har gett mig väldigt mycket positivt! Mer än vad jag kan skriva ner här! Mycket har handlat om att få nya perspektiv utifrån de känslor och handlingar som uppstår i olika situationer. Annat har varit rent praktiskt och förebyggande. Jag gick in i kursen med en tanke om att vara öppen och ärlig mot mig själv, vilket lett till att jag tvingats ta till mig vissa frågor och tankar. Det som har varit svårt har fått ny kraft att hanteras i och med det… Feedback från dig som kursledare har jag uppskattat, den har alltid varit personlig och uppmuntrande. Inte undvikit några frågor eller missat några detaljer. Jag har gått från varje feedback-mail med en stärkande känsla och mer inspiration. Tack för allt stöd och engagemang! Det har även varit givande med stödet från alla kurskambrater, frågor, att känna igen sig, läsa om andra öden och reaktioner. Modet att konfrontera och våga utmana mina egna tankar om det här har varit ett viktigt första steg. Min vardag har utvecklats till en helt annan tillvaro än tidigare. Jag har kommit närmre allt jag behöver för att må bättre. Jag vaknar mycket oftare med inspiration och ny energi för dagen. Ödmjukhet och förståelse inför mig själv är vad jag tar med mig. Det känns verkligen som jag har fått så otroligt mycket…  Tack för allt!”

Gabriella:
”Jag vill börja med att tacka för denna kurs, all feedback och alla påminnelser jag fått. Jag är enormt tacksam för chansen att gå denna kurs och jag rekommenderar den till alla jag möter. Terminen har gett mig en omskakning jag så väl behövde. En stor sak jag fått denna termin är insikten att det är okej att göra saker bara för att. Det behöver inte vara produktivt och det kan till och med bli mer produktivt just därför. Alla bitar har varit viktiga för mig på sitt sätt. Utan att överdriva kan jag säga att jag aldrig någonsin upplevt en så enormt bra kursledare med så stor närvaro. Du är en fantastisk kursledare, faktiskt den bästa jag någonsin haft, och då skall sägas att jag gått enormt många kurser inom detta område och annat.  Och även om gruppen en hamnar i är viktig så kan det aldrig bli bra utan en bra ledare. Ett enormt engagemang för alla, värme och samtidigt har vi alla hållits ansvariga för de vi tagit på oss vilket också är extremt viktigt. En ära att få delta. En stor inspiration!! Jag hoppas att du fortsätter länge så att många fler får denna möjlighet. Stor kram och ett stort stort TACK för allt!”

Laura:
”Det är verkligen helt fantastiskt hur annorlunda livet ser ut för mig idag jäntemot i början på året. Hur jag är en lättsammare person för mig själv och på så sätt även för mina nära och kära. Hur jag inte ser ”arbete / hinder” i allt som kommer min väg utan bara små pinnar jag kan hantera och komma förbi. Även om jag trodde att denna kurs skulle ge mig en push på vägen innan den började så hade jag aldrig trott att den skulle hjälpa mig så mycket som den gjort. Hur den skulle kunna ge mig så mycket vägledning och verktyg att använda mig utav. Det är jag enormt tacksam för! För jag har verkligen hittat ett helt nytt sätt att leva, se på saker, hantera mig själv och andra mm. När jag nu i slutet av kursen gör om stresstestet fick jag 12 poäng, och med det ligger inte i riskzonen för utmattningssyndrom. Detta är en enorm skillnad jäntemot att jag i början av kursen hade 26 poäng på samma test och det var lämpligt med sjukvårdskontakt. Tror detta framförallt beror på att jag hittat / fått ett flertal olika redskap att använda mig utav i vardagen. Framförallt så har jag bättre kontroll över mig själv och de saker som varje dag innebär. Jag slutför nästan alltid mina uppsatta mål numera, jobbar i fokus. Många av de nya verktygen och hur de kan hjälpa mig när jag känner att jag är påväg åt fel håll eller kör fast. Även min medvetenhet hos mig själv och vad jag behöver för att vara det bästa jag. Du som kursledare har varit väldig trevlig och tillmötesgående. Tack så mycket till dig som verkligen ställt kompliterande frågor vissa veckor som gjort att jag tänkt efter mer än en gång över saker och ting och om jag vidare kan komma själv med punkterna. Det har varit nyttigt många gånger och gett mig bredare synvinklar. Vill tacka för att jag fick möjligheten att gå denna kurs. Jag misstänkte att den skulle göra mig gott efter att jag blev rekomenderad den av en annan som gått den, men att den skulle ge mig så mycket som den gjort kunde jag inte ens föreställa mig innan. Jag går med ett leende ut denna kurs med massor av ny vetskap, nya verktyg, bättre relationer, en fantastiskt start till bättre förutsättningar för mig själv i livet. Jag är inte längre bara vid liv, utan jag lever nu och framtiden är min att ta in.Tack snälla Petra! Varma kramar <3”

Hanna:
”Den här terminen har gett mig så mycket mer än jag någonsin kunnat tro. Kursen har i stort gett mig en ny syn på tillvaron. Den har gjort mig mer medveten och närvarande och gett mig en större insikt om hur jag kan påverka min vardag och mitt mående på så många olika sätt. Nyttigast har varit att ha fått konkreta verktyg som har påverkat mig i grunden. Stödet och engagemanget från dig som kursledare har varit mycket, mycket bra.  Jag vill verkligen passa på att tacka dig för alla dina tänkvärda frågor och guidningar genom kursen! Jag säger till alla som frågar vad jag pluggar, att det är en kurs som egentligen alla människor skulle ha nytta av att gå. Jag är så glad att jag tagit mig tid denna termin till att ha varit med. Kursens upplägg var fantastiskt bra och innehållet var super! Stort tack för denna vår!”

Karolina
”Stort tack för så många fina ord i denna kurs, jag är så otroligt glad att jag gått denna kurs och fått en skjuts mot ett bättre mående, mer harmonisk vardag och en minskad stress. Den har gett mig en överblick av mig själv och mitt eget beteende som jag tidigare inte kunnat se utifrån. Genom att ha behövt rannsaka i princip hela mitt varande och sedan jobba utifrån detta har jag förändrats på många punkter, jag känner mig så mycket mer tillfreds med vardagen nu än tidigare och upplever mig själv SÅ mycket mindre stressad. Att bli utmanad att må bra. Det har varit nyttigt att få höra att jag ska prioritera mig själv, då jag har svårt att se att jag förtjänar att prioritera mig själv om jag inte presterat utöver det normala. Jag har fått mycket bra stöttning och feedback av dig Petra under terminens gång, både peppande och ifrågasättande som verkligen har fått mig att vrida och vända på det jag trodde jag visste om mig själv. Super! Min känsla är att jag har fått extremt stort utbyte av att både ge och få feedback, även att få feedback från alla härliga kurskamrater! Är så glad över möjligheten att få gå denna kurs, den har givit mig massor Kram <3”

Sabina:
”Jag känner att denna termin har gett mig så väldigt mycket! Dels känner jag att jag mår bättre av alla verktyg man fått och sen det bästa av allt är den här känslan över framtiden, att jag verkligen ser fram emot det på ett annat sätt nu. Förut kunde jag känna mycket ångest och så när jag tänkte på framtiden. Men nu känner jag att världen är min, och att jag har alla möjligheter i världen att göra det jag vill så länge jag tar hand om mig själv! Allt jag lärt mig under kursen tar jag med mig. Och det bästa är att man kan dela detta med andra också. Och kunna hjälpa andra till ett bättre mående dessutom. Härlig känsla! ❤ Jag har verkligen trivts så bra med denna kursen ❤ Lite sorgligt den är slut nu! Du Petra har varit väldigt bra! Du verkar vara en lättsam person med mycket erfarenheter och du har delat med dig av mycket kloka tankar till oss alla. Du har hjälpt mig väldigt mycket för att kunna ta mig själv framåt i min egen utveckling. Det känns som allting vi lärt oss i kursen är något som man verkligen ska bära med sig. Jag hade som mål med denna kursen att stabilisera mitt mående, och jag känner verkligen att jag kommit långt på den punkten! Jag skulle vilja säga att jag idag mår BRA!  Det känns som en lättnad och en stor tacksamhet att jag gått denna kursen. Och att jag fått dela detta med er. Och utbytt alla dessa erfarenheter. Är tacksam för allt ❤ ”

Alexandra: ”Det har varit en ganska livsomvälvande termin. Jag har fått helt nya insikter om min relation till stress, vad jag har för vanor som skapar mer stress och vad jag saknar för vanor som skulle få mig att må bättre. Det har liksom skett en skiftning i mitt medvetenade på nåt vis. Jag känner att jag har mer kunskap, mer kontroll, mer motivation och mer verktyg. Den största förändringen är nog att jag har blivit mer medveten, om hur min kropp mår, om nuet, om vad som är viktigt. Jag lever mer i nuet. Det har varit väldigt nyttigt att steg för steg gå igenom olika faktorer som påverkar vid stress, både positiva och negativa, och att sedan få träna på dessa, antingen att sluta med dåliga saker eller börja med bra. Det har varit jättebra att få uppgifter där man ska träna på att göra eller inte göra något, det ger mer än att bara sitta och läsa fakta. Att få feedback (och ge) har också varit väldigt givande, mycket mer än jag trodde. Känner verkligen att jag har växt genom det. Så många saker, har ett helt nytt fokus nu. Tack för all fin feedback från dig Petra under terminen, bra frågor och goda råd under kursen, det har varit högt uppskattat! Engagerad feedback, och du Petra har hållt koll på mig när jag glömt bort något eller varit sen med inlämning 🙂 En superbra kurs som jag känner mig mycket tacksam över att ha fått gå! Den harbetytt mycket för mig. Tack för att du brinner för att lära oss om hur vi kan undvika att bli sjuka av stress! :)”

Pontus:
”Den här kursen har gett mig möjlighet att reflektera och få input kring hur jag hanterar saker och varför jag gör som jag gör. Genom att få tid och möjlighet att reflektera kring detta har jag också kunnat hitta lösningar och knep kring hur jag bättre ska kunna hantera min stress och dess följder. Ett andningshål i vardagen. Genom de olika uppgifterna och erfarenhetsutbytet känner jag mig starkare i mig själv och de insikter jag nått nu än för sex månader sedan och jag tycker att jag hittat en bättre plats som jag hoppas kunna ta med mig framåt. Jag har halverat resultatet på stresstestet och det ser jag beror på att jag har fått dela med mig av tankar och funderingar och fått tips och råd kring detta under denna kurs. De olika uppgifterna har tvingat mig att gräva inåt i mig själv och verkligen försöka ta reda på roten till vad jag påverkas av och hur olika omständigheter påverkar mig. Har fortfarande en bra bit kvar att vandra på den vägen (konstant lärande tänker jag) men med verktygen jag fått med mig är det inte riktigt lika snårigt. Jag har försökt vara så öppen som möjligt kring mina erfarenheter och tankar kring dessa, och det har varit skönt att få skriva av sig. Det blir liksom en annan sak när man skriver ner det och lämnar in än när man bara sitter och grubblar kring det på egen hand. Har också försökt ha så öppet sinne jag kunnat och sätta mig in i de andra deltagarnas situationer och reflektioner utan att värdera något, och ställt frågor som jag blivit nyfiken kring eller som jag tänkt kan ge något i en fortsatt utveckling.  För mig kändes det som hela poängen, att alla har sina egna erfarenheter och situationer och alla upplever saker på olika sätt och behöver olika för att må bra. Det har gett mig själv många bra insikter kring min egen vardag och jag hoppas att några av mina tankar har kunnat ge något till de andra också.  Gruppen jag varit i har jag verkligen uppskattat och alla har verkligen delat med sig och gett supermycket under hela kursens gång! Vidare upplever jag att det varit väldigt omfattande och genomarbetad feedback från dig som lärare genom hela kursen som gjort att man inte bara kunnat svara på den utan att tänka efter utan har behövt sätta sig och fundera, vilket så klart ger ett bättre resultat och mer klarhet i det man från början formulerade. Tack så mycket för det Petra! Uppskattar också den pepp man fått. Även om jag kan tycka det är lite obekvämt att få beröm ibland så behövs det, och att ha fått fina ord tillbaka på de tankar man haft och hur man tagit sig an uppgiften har hela tiden gjort att det varit enklare att ta sig vidare och man har haft en fortsatt vilja att utvecklas och göra sitt bästa på nästa uppgift. Kursupplägget har varit bra, det har funnits tid till att genomföra uppgifterna men samtidigt en ständig framåtsträvan som gjort att man inte fastnar i något utan fortsätter framåt. Och uppgifterna har ofta hakat i varandra och byggt vidare på något man gick igenom veckan innan vilket känns bra. Inslagen av att läsa artiklar eller se videoklipp har varit välkommet, dels för den information de gett men också till stor del som en liten brytning i uppgiften där man fått ta del av tankar som kommer ”utifrån” kursen. Tack så mycket för denna termin Petra! Tänkte att detta skulle vara något som var bra för mig, men det har överträffat vad jag förväntade mig. Så glad att jag fick möjligheten att gå kursen och över vad det gett mig.”

Anna:
”Först måste jag skriva att jag är fascinerad över hur denna kurs i all sin enkelhet (inte en massa litteratur att plöja) gett så mycket! Upplägget och samarbetet kursdeltagarna mellan har varit så givande. Jag är glad att jag fick möjlighet att gå kursen!  Jag har blivit bättre på att hantera stress genom att jag på daglig basis lagt om vanor att bli mer integrerade med mitt vardagsliv. Jag uppskattar att man haft uppgifter som följt med under veckorna och att man på ngåot sätt  ”levt med” kursinnehållet. Jag tar med mig hur viktigt det är att prioritera sitt mående, och det är en styrka att känna att jag är inte ensam om att leva med sårbarhet för stress. Jag har verkligen uppskattat feedbacken från kursledaren och inom vår grupp, tycker att alla bidragit med fina reflektioner. Totalt sett är jag väldigt nöjd, och vill tacka kursledaren för ditt engagemang!! Svårt att skicka blommor så här…men jag skickar några i tanken :-)”

Amanda:
”Den här kursen har gett mig mer självinsikt, självdistans, mer fokus och jag hanterar lättare yttre påfrestningar nu, jag ser lättare när jag behöver återhämtning och tar mig tid till detta, mina kontrollbehov och rädsla för maktlöshet har minskat. I helhet har denna kurs gett mig ett större inre lugn och självsäkerhet. Något som jag länge letat innan kursen, men inte vetat hur jag har kunnat gå tillväga. Denna kurs kom som en räddare i nöden och gav mig nya verktyg som jag tidigare aldrig haft eller vetat har funnits tillhands. Alla uppgifter har varit lika viktiga och nyttiga för mig att ta del av, för de alla lärde mig något nytt om mig själv. Denna kurs har gett så mycket på så många håll, både privat, socialt och arbetsmässigt. Något positivt som hänt är att jag inte ältar saker lika mycket, ex saker som har hänt eller ska hända. Det är en sån värdefull känsla av befrielse och tack vare detta känner jag mig mer självsäker! Kommer även ta med mig andras tips och feedback härifrån, som har varit värdefulla genom kursens gång. Tycker personligen att jag har varit duktig på att ge olika tips kring saker, även tagit emot tips som jag testat själv. Det har varit gynnsamt att få se saker från andras perspektiv. Stödet från dig som ledare tycker jag har varit jättebra! Och feedbacken har varit över förväntan. Man får hela tiden någonting nytt att tänka på, samt utmaningar att möta vilket gör det enklare att möta sina svårigheter. Är jättenöjd med stödet från dig. Jag vill jag säga tack så jättemycket för dina fina ord och feedback, det har varit så roligt att ha dig som ledare!”

Line:
”Jag är så glad att jag kom in på den här fantastiska kursen och att jag gjort så stora framsteg! Jag fick 31 poäng när jag gjorde testet i februari och 19 poäng när jag gjorde testet nu. Det är en enorm skillnad och det gör mig väldigt glad! Och jag är mest nöjd att jag faktiskt gjorde detta för mig själv och att det gett mig så mycket! Jag har hittat någon form av inre balans och förstår mig själv och mitt mående bättre nu. Att ha fått läsa alla andras inlämningar, feedbacks och tankar har gett mig jättemycket och det känns fint att ’möta’ människor som är så lika en själv på många sätt. Jag har lärt mig så mycket, om mig själv, om stress generellt, om kroppen, hjärnan och vad som är viktigt för att må bra. Jag har fått mer kött på benen, att det faktiskt inte är jag som är ’känslig’ och kan lättare acceptera att vi alla är olika. Jag tycker upplägget på kursen varit bra, det har funnits en röd tråd och givande uppgifter till varje avsnitt. Kursledarna har vait mycket bra! Bra feedback med peppande och stöttande ord och bra frågeställningar. Snabba svar vid frågor. Positiva, härliga människor J”

Johanna:
”Vad har den här kursen gett mig? Jo, en väsentligt lägre stressnivå i sinne o kropp. Att hitta tillbaka till lugn. Känslan av sammanhang. Stödjande kurskamrater som kommit med pepp, fina reflektioner, visdomar, inspiration.<3 En målveten strävan efter god struktur och förbättrad överblick av min vardag. Hjälpsamma självskattningstester som visat mig stor skillnad (till det bättre) från kursens början till kursens slut – YEAY!! Känns så himla bra. Det har varit det absolut nyttigaste med kursen, att få ner den akuta stressen i kroppen. Jag är jätteglad och nöjd över mina framsteg i vår. Känner stor glädje!  Jag hade sökt kontakt med vården, men stressmottagningen där passade inte mig. Att jag då fick gå den här kursen var räddningen. TACK till dig som kursledare för denna kursvår. Kursen och sammanhanget har var till stor hjälp för mig i vår och i kamp mot min utmattning. Tack vare kursens sammanhang, uppgifter och reflekterandet. Stort tack för din respons, all den feedback och de många fina och stärkande peppord som du kommit med.”

Linda:
”Tack Petra och tack för all din feedback! Det ar varit väldigt givande att gå den här kursen och få reflektera över både stort och smått i livet. Jag känner att jag fått mycket att ta med mig i framtiden och fortsätta utvecklas med 🙂 Terminen har gett mig mycket insikter, både om var jag är idag och vart jag vill. Den har också gett mig många verktyg att ta till för att leva det liv jag vill och för att hantera/förebygga mer stressiga perioder. Det nyttigaste har nog varit att få reflektera över olika saker, fundera kring hur jag vill ha det osv. Känner också att jag fått tillfälle att ta tag i saker, en ”spark i baken”. Tycker vi haft en trevlig grupp där jag upplever att alla kunnat vara ärliga och beskriva hur vi uppfattat olika saker. Av dig som kursledare tycker jag att jag har fått bra feedback och stöd. Snabba svar vid frågor.  Tack Petra för en bra kurs och trevlig termin :)”

My:
”Den här terminen har gett mig mycket, det har varit väldigt nyttigt att gå igenom många olika aspekter av livet som är viktiga för att kunna ha en balanserad tillvaro på lång sikt. Jag har tänkt på många av dem förut, och känt stress även över att försöka få in alla dessa rutiner som gör att jag mår bra, och sedan haft lite dåligt samvete över att inte ha fått till dem perfekt. Under kursen har jag fått möjlighet att systematiskt gå igenom dessa områden mer på djupet och också lärt mig mer om dem och varför de är viktiga. Jag tycker att du kursledaren varit otroligt närvarande under kursen, alltid varit snabb att svara på mail och tillgänglig på telefon. Jag tycker också att du varit väldigt tillmötesgående och förstående om jag av olika anledningar inte klarat att hålla deadlines. Helt enkelt tycker jag att det framgått tydligt att ditt mål hela tiden varit att vi kursdeltagare ska få ut så mycket som möjligt av kursen och att du gett fin personlig feedback för att hjälpa oss att utvecklas. Vill även tacka dig för alla fina och värmande ord! Det har varit berikande att ta del av din feedback under denna kurs, tack! Jag tycker också att jag fått ett väldigt fint stöd och uppmuntran av övriga kursdeltagare vilket har gjort att jag känt mig stärkt. Det har varit nyttigt att inse hur liknande problem vi alla har: höga krav på oss själva, en känsla av otillräcklighet eller bristande kontroll. Att det inte alls är lätt att bolla en utbildning eller ett jobb, kanske med familj också, och att dessutom hitta tid för att göra sånt man mår bra av. Det jag dock insett är att det går med lite planering och eftertanke! Och det är något jag kommer att fortsätta att jobba för. Det har också varit kul att börja läsa en lite ny typ av böcker, som jag varit sugen på att läsa, men nu känner jag att jag kommer över tröskeln och kommer att fortsätta för att lära mig mer och utvecklas för livet. ”

Melissa:
Jag känner att kursen har gett mig en mängd verktyg som jag kan använda dagligen för att undvika att jag hamnar i en spiral av negativ stress. Det känns verkligen som att kursen berört alla ”pusselbitar” som krävs för att man ska kunna leva ett sunt, stressfritt och harmoniskt liv. Vissa delar har varit enkla att applicera på ens vardag medan andra har tagit lite längre tid att applicera, men i det stora hela så inser man nu i slutet av kursen att alla delar/verktyg är minst lika viktiga. Det nyttigaste med kursen har varit att man tvingats stanna upp, tänka och reflektera över sin tillvaro. Det blir lätt att livet bara rullar på, särskilt med två små hemma. Denna kurs har verkligen fått mig att fundera både en och två gånger över olika saker. Och framför allt att man ser till sig själv och hur man själv mår och vad man kan göra för att påverka att man mår bättre och bättre. För mig blir det lätt så att livet bara rullar på och man stannar liksom inte upp och reflekterar, men det har verkligen den här kursen bidragit till att man gjort. Jag gillar även upplägget att man får en uppgift, som man först får reflektera och praktisera själv, för att sedan få input från sin lärare och övriga kursare så att man återigen får reflektera, då med hjälp av andras ögon och deras input. Jag tycker att engagemanget från dig som kursledare varit väldigt bra. Det märks att du följer upp allas svar väldigt noggrannt och feedbacken du ger både individuellt och i större grupp, har varit väldigt tänkvärd och samtidigt bidragit till vidare reflektion. ”

Georgy:
”Terminen har ffa gett mig många nya perspektiv av stress och stresshantering där nya infallsvinklar har varit intressanta. Att stress är mycket vanligare än vad jag har tänkt mig. Trots att jag har pluggat i en klass med 150 andra har jag ändå tänkt att jag är nog undantaget snarare än regeln. Efter den här kursen tänker jag nog snarare att alla är mer eller mindre stressade. Känns mycket tryggare att ha fått massa olika verktyg och nya tankesätt från denna kurs som jag kan ta med och tillämpa senare i mitt liv. Det nyttigaste har nog varit möjligheten att känna och analysera ens egna stressnivåer. Samt att efter analys få verktyg som kunde användas för att minska stressen. Även feedbacken från andra i gruppen har gett en en del nya infallsvinklar på ens egna situation. Det jag tar med mig främst är att stresshantering är extremt viktigt för att inte bli psykiskt och fysiskt sjuk. Kändes som att du som kursledare är väldigt seriös (på ett bra sätt) och du har gett oss mycket tydliga instruktioner och deadlines. Det fanns alltid möjlighet att prata med dig om man inte förstod något eller behövde skjuta fram någon deadlines. Du svarade alltid snabbt och tydligt. Feedbacken du gav oss kändes relevant och mycket uttömmande. Allmänt tycker jag att kursen har varit bra och jag är glad att jag gick den. Tack för en rolig och givande kurs!”

Johanna:
”Under den här kursen har jag kommit i kontakt med min egen motivation. Jag har de sista åren kommit in i en svacka där jag känt att jag inte har ork eller motivation att ta upp alla tidigare hälsosamma vanor. Det har jag pressats till nu och är väldigt tacksam och glad för det! Nyttigast har varit att ha deadlines så jag inte kunnat skjuta upp saker. Det känns fort bra när jag lyckas övervinna motståndet vilket inte är ett problem längre då jag har börjat bli ”kompis” med motståndet och gilla det. Jag har genom kursen gått från 14 p till 6 p i stresstestet, där jag genom övningarna blivit pushad att ta upp sådant som jag inte har gjort på många år och det känns bra att ha fått nya vanor. Bra med deltagandet från dig som kursledare, alltid snabba svar på mail och välformulerad feedback.Tack för allt! Kram ”

Laura:
”Jag tycker att denna terminen har gett mig väldigt mycket. Jag känner mig mer och mer som mig själv nu. I början av kursen befann jag mig i en depression men det gör jag inte längre.Jag tror att kursen har bidragit väldigt mycket till detta.Det nyttigaste för mig med kursen är att jag har blivit medveten om saker i mina beteenden som ibland är destruktiva. Jag har lärt mig att jag också kan ändra dessa. En annan sak som jag har lärt mig är hur viktigt det är att reflektera kring sin vardag. Att tänka såhär ser den ut idag och såhär vill jag att den ska se ut i framtiden. Vad ska jag göra för att komma dit? Väldigt bra sätt att tänka på! Jag tycker att det har varit väldigt givande med feedback-uppgifterna. Det har varit så spännande att få ta del av de andra kursmedlemmarnas uppgifter. Jag har ofta upplevt att jag känt igen mig i det de skrivit. Jag tycker att ni kursledare har gjort ett FANTASTISKT jobb. Jag har nog aldrig haft lärare som varit så engagerade och gett så mycket positiv feedback. Det har känts väldigt givande! Tack för allt!”

Anneli:
”Jag vill börja med att tacka så mycket för denna termin. Denna kurs har gett mig många insikter och verktyg. Jag har genom att läsa andras texter fått ideer för vad som skulle kunna passa mig i mitt liv. Många insikter om mig själv i relation till stress och mina medmänniskor… Att den jag är/alltid har varit är uppbyggd från stress fram tills nu. Jag har också insett att det är svårt att förändra ett så rotat beteende men det går med vilja och rätt verktyg 🙂 Allt har varit nyttigt, uppgifter och feedback. Bra övningar som lett till många insikter. Feedback, både att ge och få. Det har varit roligt och intressant att få feedback vilket gör att man får fundera i andra banor än tidigare. Toppen! Jag är supernöjd med kursen! Tack för en inspirerande höst! <3”

Ellen:
”Den här kursen har gett mig olika perspektiv och infallsvinklar på stress och övriga aspekter i livet som är viktiga för att uppnå balans i vardagen. Det har varit roligt att ta del av olika artiklar och övriga skrifter med information kring några av dessa aspekter. Kursen har gett mig en ökad medvetenhet kring stress och vad som kan inverka, vilket har gjort mig mer medveten kring min egen situation och mer benägen att ändra något vid behov. Jag har fått med mig många bra verktyg för att hantera stress i framtiden. Jag tycker att vi alla har fått klok och välutvecklad feedback från dig ssom kursledare. Jag upplever att du har varit mycket trevliga vid all kontakt, även när man gör bort sig och missar deadlines 🙂 Det har emellanåt varit utmanande att kunna ge bra feedback och ställa bra, utvecklande frågor till de andra kursdeltagarna. Jag har dock gjort mitt bästa och jag tycker att jag har kunnat komma in med andra infallsvinklar. Det har även varit en jättetrevlig grupp som har kommit med mycket bra tankar till mig som jag tagit till mig av. Vill tacka för en jättefin kurs och termin!”

Michell:
”Terminen har varit otroligt lärorik och givande. Den har också gett mig mer insikt och fler verktyg för en bättre vardag och ett par steg på vägen för att bli den bästa versionen av mig själv. Nyttigast har det varit med självinsikten man fått av vissa uppgifter samt att ta del av andras reflektioner och vardag. Inget har varit specifikt svårt, däremot har det varit mindre lätt att ibland konfrontera sig själv och beskriva sina känslor. Det har varit otroligt roligt att få studera denna kurs och att få ha tagit del av dom andra kursdeltagarnas inlämningar. Tack för en otroligt fin och lärorik kurs!”

Susanne:
”Terminen har gett mig bra metoder och verktyg för att minska onödig stress i vardagen. All fantastisk feedback från både kurslärare och kursdeltagare har bidraget enormt till ett bättre mående. Tusen tack! Allt har fått mig att tänka till och det tar jag med mig in i framtiden för fortsatt praktiserande. En bra helhet gör livet till en balans och det gäller att ”jobba” på att bli en bra och medveten vågmästare både för egen och andras välmående. Nyttigast har varit att ta tag i jobbiga saker och göra förändring, vilket har givit bra resultat. All bra feedback och påminnelse om vikten att ha ett positivt tankesätt. Allt löser sig! Bättre självkännedom inte minst. Ibland är det svårt att vända blicken inåt och hjälpa sig själv. Förändring är möjlig t ex genom de verktyg vi nu fått för att må bra i vardagen.”

Åsa:
”Jag tycker att mina tankar och strategier för hur jag hanterar stress och belastning i livet har blivit mer tydliga. Jag har fått ständigt yttre stöd i att det jag tänker är riktigt och viktigt. Genom kursuppgifterna men även genom bekräftande feedback. Jag har ju dessutom i och med kursen haft återkommande deadlines när det gäller att aktivt utföra beteenden som främjar min hälsa. Det har också varit intressant och givande att ta del av de andras texter. Kursupplägget har varit riktigt riktigt bra. Mycket bra att kursledaren ger personlig feedback på alla uppgifter. Mycket bra innehåll i de olika avsnitten på kursen. Riktigt bra och givande kurs! Tusen tack!!”

Laura:
”Jag tycker att denna terminen har gett mig väldigt mycket. Jag känner mig mer och mer som mig själv nu. I början av kursen befann jag mig i en depression men det gör jag inte längre.Jag tror att kursen har bidragit väldigt mycket till detta.Det nyttigaste för mig med kursen är att jag har blivit medveten om saker i mina beteenden som ibland är destruktiva. Jag har lärt mig att jag också kan ändra dessa. En annan sak som jag har lärt mig är hur viktigt det är att reflektera kring sin vardag. Att tänka såhär ser den ut idag och såhär vill jag att den ska se ut i framtiden. Vad ska jag göra för att komma dit? Väldigt bra sätt att tänka på! Jag tycker att det har varit väldigt givande med feedback-uppgifterna. Det har varit så spännande att få ta del av de andra kursmedlemmarnas uppgifter. Jag har ofta upplevt att jag känt igen mig i det de skrivit. Jag tycker att ni kursledare har gjort ett FANTASTISKT jobb. Jag har nog aldrig haft lärare som varit så engagerade och gett så mycket positiv feedback. Det har känts väldigt givande! Tack för allt!”

Josefin:
”Jag har fått en mycket större förståelse för mitt egna mående. Hur vissa faktorer i ens liv bevisligen påverkar ens mående, koncentration, sovmönster osv och att det faktiskt finns saker jag själv kan göra för att påverka dessa. Jag tar med mig att jag har makten och kontrollen över mitt egna mående. Jag kan påverka hur jag mår bara jag verkligen lyssnar till mig själv. Upplägget att få ta del av varandras uppgifter och ge och få feedback har varit så himla givande, inspirerande och utvecklande! Jag har verkligen sett fram emot att få se vad mina kursare har haft för tankar kring mina uppgifter samt att få dela med mig av mina tankar kring andras upplevelser. Det har varit fantastiskt. Jag tycker att ni kursledare har gjort ett fantastiskt jobb! Jag har alltid fått svar och hjälp på frågor när jag känt mig vilsen i en uppgift, och feedbacken på uppgifterna från har alltid varit så fina att läsa. Jag är väldigt tacksam för det!”

Caroline:
”Den här kursen har gett mig mycket perspektiv. Jag har under en tid haft mycket som snurrat i huvudet och skapat stress. Genom denna kurs har jag haft möjlighet att få börja strukturera upp alla tankar och varit tvungen att sätta ord på hur jag upplever det, för att kunna förmedla, det har varit nyttigt! Det har också varit väldigt nyttigt med alla feedbackutbyten. Jag tycker att vi i min grupp har haft väldigt givande utbyten av tankar och jag känner att jag har fått bra med tips och råd. Jag är väldigt nöjd med kursen och den har verkligen hjälpt mig att komma på rätt spar. Det har varit ett bra och överskådligt upplägg och det har varit bra feedback från både kursledare och mina “gruppkamrater”. Tack för en givande och bra kurs!”

Fredrik:
”TACK ❤ Fina kurs och alla klasskompisar för att du hjälpt mig så mycket på vägen hit, mod struktur och att se förbi mina rädslor har varit nyckel ingredienser.  Jag känner mig superlevande och det är spännande att få möta världen med mitt nya jag.  Den här terminen har givit mig en hel del. Ny medvetenhet rörande mina egna energiresurser och konkreta rutiner/verktyg som gör mig mer effektiv på ett hälsosammare sett. En tydligare bild av hur jag som människa fungerar och vilka yttre faktorer som påverkar mitt tillstånd. Den här givit mig ett bättre självförtroende och hopp inför framtiden. Nyttigaste för mig har varit alla deadlines som hjälpt mig att faktiskt genomgå alla moment för senare ger frukt trots initialt motstånd. Jag tar särskilt med mig vikten av planering eller förberedelser som jag  kallar det, vilket tidigare fanns ett motstånd till delvis skapad av omedveten hopplöshet.”

Malin:
”Terminen har gett mig flera verktyg som jag har kunnat använda i vardagen. Den har även gjort mig mer uppmärksam på min egen stressnivå och hur jag ska hantera den bättre. Nyttigast var att jag lärt mig vara uppmärksam på min egen stressnivå och lyssna på kroppens signaler. Att reflektera mer över vad som får mig att må bra och vad som gör mig stressad. Men också att inte vara så hård mot mig själv, allt behöver inte vara perfekt. Det har ibland varit svårt att sätta ord på mina egna tankar och känslor, men jag har fått så många kloka tankar och råd från både kursledare och deltagare utifrån olika perspektiv. Tack för en jättebra kurs och tack för alla kloka tankar och råd :)”

Andreas:
”Den här terminen har gett mig många olika saker och ett överraskande bra resultat! Framförallt har jag fått fördjupade insikter i hur jag ska hantera mig själv så att jag mår så bra som möjligt. Jag har fått verktyg i hur jag kan bryta upp stresstankar/oro och hur jag kan förebygga dessa på ett vardagsplan genom att lägga tid på sådant som jag mår bra av. Det som har varit nyttigast har varit det reflekterande som tagits plats i princip dagligen. Förändringar blir enkla att göra när jag gav mig tid att reflektera, agera och utvärdera på ett vardagligt plan. Detta har gjort att alla möjliga uppgifter har blivit enklare att utföra. Mycket reflektioner har dykt upp när jag läser andras texter och vissa insikter har jag nåtts av. Det har varit gynnande att kunna se hur andra målar upp en bild över hur de tar sig an de olika momenten.”

Erika:
”Jag är så glad för denna kurs. Jag har känt mig glad tacksam och hoppfull att jag sett att det sker en förändring hos mig och i mitt liv, genom att anamma de verktyg jag fått med mig. Det har varit en styrka också att känna att jag klarat av kursen, med både uppgifter, läsning och boksammanfattningar. Det har lyft mitt självförtroende i att se att JAG KAN. Jag har sänkt mitt stressresultat på testet till hälften och skillnaden är att jag mår bättre och framförallt kan på ett bättre sätt få till mina dagar med verktyg jag har fått med mig från kursen, vilket gör att jag mår bättre och kan känna mig mindre stressad. Jag tar med mig tacksamhet till att det går att göra förändring. Engagemanget från kursledarna har varit fantastiskt! Jag har bara positivt att tänka och säga om er. Alltid får man snabbt svar om man skickar mail och har fått så fin feedback där kursledaren alltid tryckt lite extra på mig så jag fått tänka till mer hur jag kan göra annorlunda och en förbättring. Har varit lite jobbigt ibland =) haha men mycket bra och nödvändigt.”

Hedie:
”Tack för en väldigt bra kurs! Jag tycker att denna kursen har varit väldigt givande.Upplägget, liksom kursledarna på denna kursen är väldigt bra och det har varit väldigt intressanta aspekter kring stress och hälsa som tas upp i varje lektion. Vidare anser jag att materialet med olika artiklar och videos har varit väldigt intressanta. Samt väldigt bra och inspirerande bokförslag samtliga bokperioder! Det har också varit väldigt givande och intressant att få ta del av övriga gruppmedlemmars inlämningsuppgifter. Under denna terminen upplever jag att jag har fått fler verktyg för stresshantering och inspiration att följa upp temat hälsa och stress.  Sen tänker jag att det var så mycket intressant vi fick ta del av under kursen och jag hade gärna haft lite mer tid till att fördjupa mig i och integrera de kunskaperna lite mer. Tack för den här terminen!”

Clara:
”Terminen har gett mig väldigt mycket värdefull kunskap om hur jag bättre tar hand om mig själv, och även insikten om hur mycket jag själv kan påverka och förändra mitt mående. När man mår dåligt är det väldigt lätt att man förminskar sin förmåga att förändra sin situation, men genom dessa uppgifter har jag fått väldigt tydliga exempel och verktyg på hur jag faktiskt kan förändra saker i mitt liv till det bättre, och hur stor skillnad små saker kan göra. Det som varit nyttigast för mig har varit just insikten om att jag kan göra så mycket annorlunda, även om det bara är småsaker, som sedan kan ha en väldigt stor inverkan på min livskvalite och mitt mående. Samt att man kunde känna igen sig i så mycket av vad de andra deltagarna gick igenom och delade, det gjorde mig mer medveten om hur man faktiskt inte är ensam i det här. Det som gjort kursen så fantastisk har ju varit ni kursledarnas respons och engagemang! De gånger som det funnits några frågetecken har det alltid gått att höra av sig er, och ni har alltid kommit med väldigt värdefull och tankeväckande feedback! Jag är supernöjd ❤ Fortsätt som ni gör!”

Lisa:
”För en person som mig som gärna lyssnar, stöttar och ger råd till andra så har det varit väldigt nyttigt att ”tvingas” fokusera på mig själv. Det är väldigt nyttigt att stanna upp och granska sig och sina sätt och vanor. Jag är generellt ganska dålig och obekväm med det (inför andra), men tycker att det har känts bra. Jag har också tränat på att ha en struktur för att balansera allt och är väldigt stolt över mig själv som fått ihop det så bra. Jag känner att kursen varit givande både vad gäller ny faktakunskap, men även för mig som person. Också väldigt intressant att ta del av andras tankar, liv och feedback. Stresstestet: Haha, om det skett någon förändring, oj ja! Nu fick jag 5 poäng förra gången fick jag 25. ..drastisk förändring! Jag känner att jag mår mycket bättre, här blev det svart på vitt.  Kursledningen har varit mycket bra! Fedbackken på uppgifterna har varit mycket givande och bra och alla frågor och funderingar via mail har besvarats direkt. Känner också att jag fått bra stöd när det bev en liten svacka och jag hade svårt att hinna med. Tack till kursledarna för denna termin med intressanta uppgifter och jättebra feedback. Och tack till kurskompisarna både för det ni delat om er själva och det ni gett tillbaka!”

Marie:
Denna terminen har gett mig väldigt mycket. Bland annat så har den gett mig mycket större tilltro till att jag kan påverka och göra förändringar i min vardag och mitt välmående själv. Den har också hjälpt mig att förstå bättre vad jag behöver för att må bra och vilken stor skillnad det kan göra att ta hjälp av andra. Det som har varit nyttigast för mig med denna kursen är att jag har på ett sätt blivit tvungen att konfrontera (på ett positivt sätt) varför jag tänker och agerar på ett visst sätt trots att det agerandet och de tankarna påverkar mig negativt och skapar de problemen jag har haft. Förra gången fick jag 25 poäng på stresstestet men den här gången fick jag 9 poäng. Så det är en rätt stor förändring tycker jag. Jag tycker det stämmer rätt bra med hur jag upplever att min stressnivå nu som bättre än tidigare. Det jag främst tar med mig är att även om problem verkar vara diffusa eller om det ibland är lätt att tänka att det är jag som är problemet så är ingenting fast och det finns många olika sätt att arbeta för att förbättra situationen. Jag tar också med mig alla olika sätt som vi har arbetat med vår hälsa, välmående och produktivitet för att kunna använda dem även i framtiden för att förhindra att saker går lika långt utom kontroll igen. Jag tycker att det stöd och den feedback jag har fått av kursledarna har varit jättebra och väldigt givande. Jag känner att det har gjort att jag reflekterat vidare och djupare på olika saker som jag kanske annars inte hade gjort. Jag har också upplevt att kursledarna varit väldigt engagerade och närvarande och det har känts jättebra som ett stöd i processen. Jag vill säga tack för denna terminen! Jag tycker att det har varit väldigt givande, lärorikt och inspirerande att både göra uppgifterna och ta del av alla andras tankar och erfarenheter.”

Filippa:
”Kursen har gett mig utrymme att se med mina egna ögon och reflektera över att jag har levt på ett mycket ohållbart sätt under en lång tid. Jag har lärt känna mig själv bättre och fått se klart och tydligt vad jag har svårt för och vad som är lätt, vad jag kan göra för att hjälpa mig själv och acceptera att jag inte kan prestera som jag vill när jag vill, men att det faktiskt är ok för mig. Alla samtal med mina kurskamrater har varit nyttiga, jag har lärt mig mycket om mig själv och vad som är rimliga förväntningar genom våra konversationer. Det har skett positiva förändringar I mina resultat, framförallt i insikten att jag kan förändra mycket av situationen jag befinner mig genom att ändra mina planer eller be om hjälp. Jag förstår också djupare att vissa saker som stressar en är omöjliga att hantera helt på egen hand och att vissa saker som fokus, är en sån sak som tar tid och mycket ansträngning av mig. Jag tycker att det varit mycket givande feedback från kursledaren och det har funnits utrymme för att samtala kring olika tolkningar och förväntningar, det har jag uppskattat, jag har uppskattat att få snabb återkoppling och samtal, jag kan bli lite skrämd och få ångest av att bli uppringd men samtalen har varit behagliga och jag har kunnat lugna ner mig mycket bra av dem! ”

Linnea:
”Kursen har gett mig verktyg att hantera min vardag. Jag är mer medveten om vad jag behöver för att ha balans och lite bättre på att respektera vad jag behöver för att må bra. När jag gjorde stresstestet i början av kursen hade jag 21 poäng…När jag gjorde testet nu fick jag 12 poäng. Jag känner lättnad. Det jag ser i mitt test är att jag upplever mig ha mer kontroll på min vardag och min egen situation. Kursledarna har verkligen gett utförlig och givande feedback på det man skrivit. Engagemanget har varit högt. Alltid lätt att få tag på alla, tack!!”

Björn:
”Under den här terminen har jag vässat mina verktyg för att förebygga och hantera stress. Jag har både tagit upp verktyg som jag inte använt på länge, och har blivit påmind om att de fortfarande fungerar bra. Men jag har också tillskansat mig några nya verktyg som jag har märkt fungerar bra för mig när det gäller att hantera stressen. Dessutom har det varit intressant att följa de andra kursdeltagarna, många med samma utgångspunkt som jag själv. Att nästan varje vecka prova nya saker, att sedan utvärdera dem och slutligen att sätta pränt på mina känslor och åsikter kring hur det har gått under veckan har varit viktigast för mig. Just att utvärdera hur det har gått på ett strukturerat sätt hade jag nog aldrig gjort om det inte vore för kursen. Jag tycker det har varit intressant att få ge feedback och jag har fått en hel del uppslag från mina gruppkamrater som jag är ödmjuk inför att tillgodogöra mig. Tack för en intressant och givande kurs!”

Kicki:
”Kursen har gett mig mer än vad jag trodde! Fast också på ett annat sätt än vad jag hade räknat med. Jag tycker att det är roligt att fösas in i ett sammanhang med människor som 1) jag inte har valt själv och 2) som nödvändigtvis inte tycker likadant som jag själv. Det blir så väldigt mycket mer utvecklande när inte alla är stöpta i samma form, det tvingar mig att tänka på ett annat sätt. JÄDRAR vad vi har skrivit mycket denna höst. När vi höll på med det tycket jag inte att det var särskilt mycket eller betungande, bara roligt, men herregud vad vi har tänkt, producerat texter och faktiskt gjort förändringar som långsiktigt kan betyda oerhört positiva saker för hälsan. Att kunna säga nej i vissa arbetssituationer har också varit riktigt lyckat. Jag som tidigare alltid gjort massor av saker samtidigt har fattat i vilka situationer det fortfarande funkar att köra på så och när man ska skala av tillvaron. Det har varit oerhört nyttigt. Lite separationsångest känner jag allt denna sista vecka, det har varit väldigt roligt, givande och utmanande på ett vettigt sätt. Tack för att jag fick vara med.”

Andreas:
”Terminen har gett mig klarhet kring mina prioriteringar och verktyg till hjälp för att bibehålla fokus på de prioriteringarna. Att strukturerat och metodiskt analysera mitt liv och mina val, historiska och framtida. Det har ibland varit svårt att ge feedback till andra kursdeltagare, framförallt när andra individer upplever så motsatta utmaningar än vad jag själv gör. Men detta har å andra sidan även varit nyttigt, då det givit perspektiv och ibland hjälpt mig att se mina egna utmaningar ”out of the box”. Jag har bevisligen lärt mig saker, tack för kunskapen och en spännande kurs!”

Sofia:
”Framför allt har terminen gett mig tid till att tänka igenom min tillvaro och hur jag vill ha det livet. Den där tiden som aldrig annars finns i livet…  Jag är så tacksam över att inte bara få läsa kurslitteraturen men också tid att faktiskt få tid att tänka igenom vad som passar för mig, tid att jobba med övningarna osv. Nyttigast har varit att få testa att göra praktiska förändringar i livet och belöningskänslan när något blir bra. Att brainstorma massor av saker som kan förbättra något och sen välja en grej att testa. Jag tar med mig att testa grejer och övningar rent praktiskt även om min skeptiska sida tänker att det inte kommer funka. Ibland har det känts väldigt annorlunda mot hur jag tänkt mig. Jag har sänkt min stressnivå och märker skillnad. Jag är mycket glad över feedback från kursledaren. Alltid tankeväckande och peppande. Glad över att Petra hjälpt mig att komma på banan igen när jag har svackat. Tack!”

Caroline:
”Jag ha fått insikter om vad som är viktigt i livet. Vad som är viktigt att prioritera och vad man kan välja bort. Djupdykningen inom och kunskapen om hur/varför människan och hjärnan gör som den gör och hur vi fungerar. Jag har fått större förståelse för mina egna beteenden och mitt egna mående, men även andras. Jag har blivit mer medveten och tänker på vad jag gör och hur jag påverkas av det. Jag tar med mig alla verktyg och tips. Ni kursledare har varit duktiga på att få mig att tänka till både en och två gånger. Varit peppande och försökt få mig att gå vidare i mitt tänk och med verktygen som ni gett oss. Jag har känt mig trygg och stöttad under våren när det trasslade till sig för mig och jag blev hängande med restuppgifter och förseningar. Petra har känts som ett stort stöd i detta. Tack för den här kursen <3”

Kim:
”När jag läser igenom mina uppgifter så blir jag så tacksam över den stora förändring som skett under terminen tack vare analyser och nya verktyg samt förhållningssätt. Jag känner att jag vuxit otroligt mycket under kursens gång. Det är nog första gången som jag försöker hitta kunskap och ändra mig själv avseende att må bättre och vara lugnare. Mina projekt brukar i regel handla om att prestera. Jag är bra på att göra. Jag är bra på att bita ihop och köra på. Men jag har aldrig lärt mig att vila, vara långsiktig och hållbar. Jag har lärt mig så mycket om mig själv vilket hjälper mig oerhört mycket att bygga mitt bästa jag som är klok och tar hand om mig själv. Jag har fått större respekt för stress och dess effekter, kunskaper och insikter kring fler olika områden hur jag ska handskas praktiskt med detta. Jag känner numer igen mina stressymptom och kan se var stressen föds och kan därför jobba med att förändra. Jag följer regelbundet upp mina dagar, mitt mående och åtgärdar. Listan om vad jag har fått lärt mig kan göras oändlig! Det allra nyttigaste har varit att genom kursens övningar och uppgifter tvingas se situationen jag är i. Det har gett mig den viktigaste lärdomen: det handlar inte om att jag behöver lära mig att hantera situationen bättre, utan skapa en annan situation. Jag har jobbat för att verkligen vidga mina vyer trots att det varit svårt ibland och det har utvecklat mig mycket och lärt mig att använda det mer även i mötet med människor i ”verkliga livet”. Det känns lite tomt nu efter kursen att inte ha mer kontakt med gruppen då vi delat ganska djupa tankar och frågeställningar tillsammans under kursens gång. Ditt stöd som lärare har varit mycket utvecklande för mig! Tusen tack för allt du gett mig denna kurs! Jag är väldigt nöjd – kanon! Tack för allt <3”

Johanna:
”Jag känner att jag har fått större insikt i vad god hälsa är för mig och hur jag kan ta hand om mig själv. Den har gett mig förståelse för hur avgörande vissa vardagsfaktorer kan vara för att man ska mår bra. Jag tänker att det nyttigaste har varit just att få öva i praktiken och få feedback. Även att få ta del av alla andras känslor och tankar har varit viktigt. Jag har tyckt det varit ganska läskigt att dela med mig av mig själv och är väldigt tacksam för att så många har varit modiga och vågat visa sig sårbara. Jag har sänkt mitt resultat på testet och på de flesta frågor fick jag bättre resultat vilket visar att jag upplever mer kontroll i vardagen jämfört med tidigare. Förutsättningarna för att kunna påverka mina prestationer och prestera på topp har blivit bättre eftersom jag känner att kursen har gett mig nya redskap som ger mig kontroll. Jag är väldigt nöjd med kursen och tycker att ni ledare har bidragit till ett varmt, avslappnat och empatiskt klimat. Vid eventuella frågor och funderingar har ni varit tillgängliga och gett snabb återkoppling. Feedbacken har varit innehållsrik och hjälpt en att komma till insikt och utvecklas. Stort tack till er!”

Louise:
”Oj den här terminen har gett mig så mycket! Den har gett mig verktyg, värdefull feedback, nya synsätt, nya insikter. Jag har lärt mig en massa nytt, jag har också lärt känna mig själv och mitt mående på ett annat sätt. Man har ju liksom fått tänka mycket kring hur man fungerar, vilka situationer som utlöser stress och dåligt mående. Vi har fått verktyg för att förändra, förbättra och man har fått prioritera kring de saker man gör i livet. Nyttigast har varit att få en uppgift och sen veta att ingen annan än jag sitter på svaren till dom här frågorna. Man kunde inte googla sig fram till ett svar, inte leta i någon bok eller fråga en kompis. Alla svar fanns inom en på sitt egna bibliotek. Så man fick verkligen sätta sig ner och fundera ”Hur fungerar jag?” ”Hur känner jag kring det här?” Och det har varit jättenyttigt. Men att sedan få feedback från alla andra som gått kursen och få deras frågor eller deras syn på det man skrivit har också varit jättenyttigt. För kanske har någon ställt en fråga om något man skrivit och för att kunna svara på frågan har man fått sätta sig ner igen och gräva djupare i sitt egna bibliotek för att hitta ett svar. Och i och med det så kan man har fått en ny insikt. Jag tycker du som lärare har varit så engagerad hela kursen. Du har gett mig så bra feedback som varit så nyttig att få läsa. Har sparat alla dina feedbacks så jag kan plocka fram dom igen och läsa vid behov. Så stort tack för det ❤ Jag är så nöjd med kursen ❤ ”

Isabella:
”Den här terminen har fått mig att stanna upp och reflektera över mitt liv, mina känslor, mitt beteende, min omgivning och mycket annat som jag tidigare inte har grävt bland. Jag känner att jag har fått en bra struktur i vardagen och har fått lära mig många verktyg för att minska min stress och ändra mitt tankesätt i vardagen. Framförallt så tror jag det viktigaste för mig har varit att identifiera, förstå och sätta ord på mina känslor och varför de uppkommer. I början av kursen skrev jag som mål: ”Sänka mina egna krav och förväntningar men ändå vara produktiv” vilket jag verkligen känner att jag nu har lärt mig under kursen. Under vecka 16 skrev jag så här:  ”Vaknade med halsont och feber så jag stannade hemma från praktiken på sjukhuset. Omedelbart kände jag mig stressad över att jag nu hade en ”ledig” dag där jag måste bocka av massor av saker för att ta vara på dagen för att vara effektiv”. Här satte jag ord på mina känslor som jag har känt varje gång jag har haft en ledig dag, men aldrig har förstått varför jag mår dåligt av det. Fick då ett bra citat av dig som kursledare ”Att en missad tenta enbart är en chans till omtenta och lära mer, inte ett hinder eller något som stoppar dig”, något som jag tänker på ofta nu! Jag tycker det har varit väldigt intressant att få läsa om andras liv som är helt olikt en själv men i slutändan så upplever de flesta likadana känslor och är oroliga över samma saker. Utbytet mellan oss har varit väldigt givande! Jag har lärt mig många olika delar och jag ska även fortsätta att gå igenom mina inlämningar och feedback framöver så att jag upprätthåller detta tankesättet! Jag tycker att du som kursledare har varit väldigt duktig på att fråga frågor som får oss att tänka steget längre, bekräftat oss och alltid svarat på mail och frågor om det är något man undrat över. Kunde inte haft bättre kursledare! Stort tack!”

Tilda:
”Det har varit intressant att titta igenom alla uppgifter från start och se vilken resa jag gjort. Jag känner verkligen att kursen har hjälpt mig, mycket mer än vad jag förväntade mig. Jag känner mig starkare psykiskt och att stressnivån verkligen gått ner. Jag har fått balansen tillbaka. Kursen har täckt så många olika viktiga aspekter, såsom fysisk och psykisk hälsa som varit väldigt lärorikt för mig. I början hade jag verkligen svårt att få allt att gå ihop och jag var sen med flera inlämningar men under kursens gång har jag njutit av de stunder jag jobbat med kursmaterialet då det gett mig ett avbrott i min vardag. Det har gett mig så mycket mer än det tagit energi. Det har varit skönt att få utveckla min hjärna – få lite hjärn-mat i en sådan annars hjärndöd industri som jag är inom. Har verkligen saknat att få vara analytiskt och jobba med mig själv, även om jag varit i terapi i många år så kände jag när jag började den här kursen att jag behövde något nytt. Träningen kombinerat med kursen har gjort stordåd och jag känner mig så mycket starkare. Jag kan kontrollera mina känslor så mycket mer och har inte samma toppar och dalar som förut. Jag kan leva mer i ”nuet” och försöker att ta varje dag som den kommer, och så vill jag levat resten av mitt liv. Terminen har gett mig större insikt i mitt eget beteende och hur jag kan strukturera upp min vardag på bästa sätt för att se till att inte falla tillbaka in i gamla negativa spiraler. Jag har tyckt att delarna om det fysiologiska varit mest intressant och kände att första delen av kursen gav mig många ”aha” upplevelser. Att studera den här hösten har passat mig så bra och gett mig ett avbrott i vardagen där jag måste reflektera kring min tillvara vilket varit så viktigt. Att verkligen ge sig själv den tiden att tänka på sitt beteende har varit super viktigt för mitt nuvarande välmående. Nyttigaste har varit rutinen som kursen har gett mig, att hela tiden skapa medvetenhet kring sig själv. Jag har verkligen tyckt om att lära mig mer om vad som händer i hjärnan. Det har gett mig belägg för de metoder som jag nu använder mig av för att skapa balans i tillvaron. Att få det svart på vitt har gjort det lättare för mig att förstå varför jag hamnat här och dessutom lättare att beskriva för andra vad jag har gått igenom.  Det har varit ett bra stöd att vi alla i kursen har gått igenom liknande situationer. Dessutom har våra olikheter lärt mig mycket om andra personer i min omgivning.  När jag läst någon annans reflektion kring deras svårigheter kring stress har jag förstått mer varför vissa av mina vänner reagerar på samma sätt. Stödet från läraren har varit superbra, hon har verkligen engagerat sig och det känns som att hon förstår mig som person, vilket är så galet när man bara pratat med varandra via skrift. Feedbacken har alltid vart bra, ärlig och nyttig. Ibland är det svårt att höra sanningar men det har varit så bra att läraren vågat vara öppen och ärlig kring de saker hon tror skulle kunna hjälpa en på vägen! Kan inte tacka för det enough! Stort tack för en fantastisk kurs och resa! Jag har verkligen behövt det här i livet och jag hoppas ni förstår hur tacksam jag är. Varma kramar!”

Josefin:
”Jag har med hjälp av kursen sänkt mina stressnivåer på testen från 37 till 25 poäng. Vilket är en stor skillnad. Jag känner absolut igen mig själv. Jag hade aldrig kommit till denna punkt om det inte vore för denna kurs. Jag tar med mig att jag är på en resa för att bli bättre, för mig själv. Den viktigaste människan jag har i mitt liv är jag själv och jag förtjänar, likt alla andra, att få må bra och ha tid för mig själv. Jag är på en förbättringsväg och det syns tydligt med tanke på skillnaden på testet. Detta tyder på att alla metoder jag lärt mig i denna kurs har hjälp mig. Metoder som jag nästan använder mig av dagligen just nu. Jag tar med mig att man aldrig är så maktlös som man tror sig vara i mörka perioder i livet. Jag vet att jag i början av kursen kände mig så vilse att  jag inte riktigt kunde se vad JAG kunde göra för mig själv för att ta mig ur detta, jag kände mig så himla maktlös. Men nu har jag förstått att den enda som på riktigt kan hjälpa mig är jag själv. Vilket jag hoppas att jag ska kunna fortsätta med även efter när denna kurs är över. Jag tror det nyttigaste för mig med kursen var att jag fick en chans att se hur illa min stress egentligen påverkade/påverkar mig. Känner att jag fått både bra tips, råd och stöd från alla i min grupp och av kursledaren. Tycker det verkligen har givit mig mycket. Stödet från kursledaren har varit bra med att jag fått bra tips och stöd och även frågeställningar som kanske fått mig själv att fundera lite extra. Jag är nöjd. Jag upplever att kursen är bra och ger en tiden att få lära känna sig själv och vad som fungerar för att man ska bli bättre på att hantera sina problem för sig själv. Väldigt lärorika metoder som hjälpt mig jättemycket och som jag tidigare inte var speciellt bekant med. Jag är verkligen nöjd med kursen och tackar för att jag fick vara med denna termin! Ni är fantastiska! ”

Cecilia:
”Kursen har haft stor betydelse för mig och jag mår mycket bättre idag än vad jag gjorde när den började i höstas. Jag kände mig ganska låg och att få fokusera på mig själv och mitt välmående på det här viset I en distanskurs har varit just det jag har behövt för att förändra situationen. Jag har skapat nya rutiner och fått det mer strukturerat om dagarna, och det har nog varit det som haft störst påverkan för mig. Det har gjort att jag kommit ut mer och blivit både piggare och gladare, och jag har också kunnat se mer brett över vilka alternativ som finns för mig inför våren. Jag har också börjat lyssna bättre till mig själv och har lärt mig se när det blir för mycket, och då ändrar jag om i planeringen så att det ska passa bättre. Förra veckan skrev jag på papper för en anställning i januari och det känns så himla skönt! Det blir lite som en nystart och en början på den förändring jag sökt inför nästa år. Det känns som ett fint avslut på den här kursen för mig, och jag tror att det är mycket tack vare alla kloka tankar och redskap jag fått med mig som gjort att det blivit så bra. Det nyttigaste för mig har varit att jag fått se över min situation och fundera över vad jag vill förändra med den. Tidigare har jag känt av att jag inte mått bra men jag har inte fokuserat på mina behov på det här viset och frågat mig själv om vad det är jag behöver. Det som varit mest betydelsefullt är att jag fått in rutiner och börjat planera veckorna. Det har också gjort mycket för mig att få läsa om hur andra har det och kunna bolla tankar och funderingar som vi gjort inom gruppen. Jag har fått mycket kloka tankar och råd under kursens gång som jag tagit till mig, och jag har försökt ge detsamma till kurskamraterna på deras inlämningar. För mig har det känts väldigt bra med kursledaren, hon har fått mig att spinna vidare i mina reflektioner och jag har känt ett varmt stöd i hennes feedback. Jag känner mig tacksam över att ha fått möjligheten att gå den här kursen, och det har varit givande på många olika vis. Upplägget med kursen har fungerat bra och jag känner mig nöjd med innehållet! Tack <3”

Mina:
”Det var intressant att läsa igenom det jag själv skrivit sedan början på kursen. Jag märker verkligen att jag har tänkt om kring en del grejer och fått upp ögonen kring omedvetet agerande som ökade på min stress. Min stressnivå nu är betydligt lägre än I början av kursen. I början skriver jag mycket om prestationer, och även om det fortfarande är en sak jag måste jobba mycket på i vissa delar av mitt liv så känner jag att jag har fått bort prestationstänket i andra delar. Det nyttigaste för mig i kursen är insikten om att kontinuerlig återhämtning är något nödvändigt i livet. Jag känner att jag har fått en starkare ”leva-i-nuet”-koppling i min vardag, vilket är väldigt skönt. Innan har jag varit väldigt prestationsdriven och levt mycket i framtiden, men alla reflektionsövningar vi gjort i kursen har hjälpt mig att hitta det jag värderar i livet och bli mer trygg i det. Det har även gett mig trygghet i tanken att jag kan behöva prioritera bort ganska mycket saker för att se till att må bra, och att det inte behöver innebära ett misslyckande. Det jag främst tar med mig är att små medel kan göra stor skillnad för måendet och att det inte är värt att offra återhämtningen i vardagen för att göra bättre ifrån sig i skolan eller jobbet. Det är något jag hoppas kunna bära med mig. Jag tycker att det har varit väldigt fint att ha utbyte med andra under kursens gång. Jag känner att jag har fått mycket stöd och lärt mig mycket av att ta del av andras tankar och tips. Jag har även kunnat ge tips till andra utifrån mina egna erfarenheter och rutiner som funkat för mig, vilket har varit väldigt roligt. Från dig som kursledare tycker jag att det har varit väldigt bra, att jag fått fler detaljerade frågor kring att ta med mig och tänka ett varv till kring. Det har varit väldigt hjälpsamt! Jag är väldigt nöjd med kursen! Tusen tack för alla insikter! Kramar”

Emma:
”För mig har terminen fått mig att tänka efter och känna efter i hur jag mår, vad jag behöver och hur jag ska kunna må bättre. Att uppmärksamma mina signaler och min stress i ett tidigt stadium och kunna ta åtgärder för att slippa det värsta. Nyttigast har varit att gå in i mig själv, testa nya metoder och lära mig nya saker om mig själv och om min stress. Det jag främst tar med mig är att jag inte är hjälplös i mitt mående, att jag kan göra saker aktivt för att må bättre. Det handlar inte bara om att vänta ut stressen utan man kan påverka den när det väl inträffar också. Kursledaren har varit kanon! Inget att klaga på. Stöttande och kloka svar, och alltid snabb hjälp. Har varit jättebra för mig att gå den här kursen och kommer ha så himla bra nytta utav alla metoder, förhoppningsvis många år framöver. Tack för dom här veckorna!”

Joya:
”I och med den här kursen har jag lyckats sänka min stressnivå. Det är inte mycket i min omgivning som förändrats, jag lever egentligen samma liv som när kursen började. Det som har förändrats är framförallt min egen inställning mot mig själv. I början av kursen svarade jag att jag ”mår helt okey”, men idag efter kursen är mitt svar att jag ”mår mycket bra”. Efter den här kursen har jag insett en hel del om mig själv framförallt, men också fått konkreta verktyg för att tänka konstruktivt och må bra. Det kommer kännas väldigt tomt nu när kursen närmar sig slut! Det har varit en trygg punkt under hela den här terminen. Nu återstår utmaningen att fortsätta verkställa planen för att fortsätta må bra! Det jag framförallt tar med mig vidare är att jag har makten och ansvaret att förändra min upplevda känsla av stress. Jag är väldigt nöjd med både engagemang och stöd från dig som kursledare. Man känner av din erfarenhet i den feedback/motfrågor du lämnar. Jag har sett fram emot att läsa den varje vecka, och varje vecka har jag fått med mig något viktigt. Genom din feedback har jag kännt mig sedd och min upplevelse av min vardag bekräftas och det är enormt värdefullt. Jag har sparat all din feedback för att kunna gå tillbaka och läsa den omigen även nu effter kursen. Tack återigen!”

Emelie:
”Jag känner att jag verkligen har fått hjälp med att kunna bena ut mitt liv, att bli ett starkare och en mer fokuserad jag. Jag har större koll på vad som är viktigt i stunden och som jag måste göra för att jag ska må så bra som möjligt. Samtidigt som det har vart roligt att få följa andras utveckling också. Jag känner att det som vart mest givande för mig är alla praktiska bitar som vi gått igenom för att lära oss att hantera våran vardag, och för att det inte ska bli för stressigt. Jag kommer ta med mig allt som vi har jobbat med under denna hösten. Det har vart mycket som är intressant, och det är små grejer som man kan jobba på utan att det tar energi, utan tvärtom ger energi istället. Jag tar med mig alla metoder, jag tror det är lätt annars att man faller in i gamla rutiner igen. Så jag vill verkligen försöka att påminna mig själv varje kväll, vad jag kan göra för dagen efter. Gällande feedbacken så tycker jag det har varit smidigt när man kan ha mejlkontakt såhär. Det är lätta att följa tråden och kommunicera med varandra. Med läraren så tycker jag allt har vart bra, bra material, du ställer frågor som gör att man får tänka till lite extra, man kommer på svaret själv, med hjälp av dina frågor. Så mycket bra. Tusen tack för den här tiden, och allt som ni delat med er av. Kramar!”

Ida:
”Terminen har gett mig mycket. Att få tänka igenom olika delar och sina tankar och hur man fungerar ett extra varv och samtidigt formulera dessa. Bra med utbytet med övriga kursdeltagare som gett vidare tankar. Närvaron och uppföljningen av kursledaren har varit bra, har kännt att kursledaren ”hållt i” och på ett bra vis pushat på att lämna in uppgifter och följa med i kursen. Och alltid fått snabb återkoppling vid mailkontakt. Tack för en givande kurs.

Anna:
”Med den här terminen har jag fått en chans och hjälp att stanna upp och fundera på hur jag lever och hur jag vill leva. Jag har fått hjälp att gå igenom de viktiga sakerna i mitt liv och rensa upp och göra prioriteringar. Och så har jag fått verktyg för att motverka stress, framförallt uppskattade jag de praktiska övningarna. Jag ser absolut en skillnad i mitt mående under denna termin. Jag är lugnare och mer harmonisk och därmed så kan jag hantera stress bättre och jag är piggare så katastroftankarna kommer allt mer sällan. För mig har kursen därför varit nyttig både på ett privat och på ett proffesionellt plan som läkare. I början av kursen när jag gjorde stresstestet fick jag 20 poäng och nu fick jag 8 poäng. En väldigt stor skillnad! Och jag känner att jag har blivit mer stressfri och mer i balans idag än när vi började kursen. Jag måste vara noga med att komma ihåg det jag har lärt mig under kursen och använda mig av det för att inte åter bli stressed och känna mig i obalans. Jag är nu mer medveten om min stress och hur den påverkar mig och att jag har verktyg att motverka den. Jag tar med mig att det är jag själv som måste se till att jag mår bra och att jag därför måste prioritera mig själv mer. Jag tycker det har varit väldigt intressant och roligt att läsa de andra kursdeltagarnas texter och att ha fått feedback på mina. Det har gett många tankeväckande saker. Engagemanget från kursledningen har verkligen varit stort! Tack för all feedback och all hjälp!”

Anna:
”Den här kursen har varit guld värd för mig! ❤ Vilka genomgripande förändringar jag fått ta del av. Jag har längtat I slutet av varje uppgift efter att få ta del av nästa. Kursen har gett mig en bättre självbild. Förståelse för mig själv och varför jag blir stressad. Redskap för att hantera vardagen lättare. Tro på att jag kan och vågar utmana mig själv. Våga testa nya tankesätt och sätt att agera på. Inte bara fastna i invanda mönster. Nyttigast har varit att den har varit konkret och att vi fått pröva olika redskap i vardagen. Samt dialogen med coachen och de andra deltagarna. Det har varit relevanta uppgifter som hela tiden hållit sig till ämnet. Alltså det kursen utlovar är det man också får. Uppgifter som vi gjorde och sedan knöt an I slutet var så smart! Det gav så mycket. Jag tar med mig att inget står skrivet i sten bara för att jag tänkt/tyckt/gjort/reagerat på ett visst sätt tidigare i livet. Det går att göra annorlunda, om jag vill. Ert engagemang och er närvaro som kursledare har varit högklassigt! Ni har varit tillgängliga för frågor. Ni har gett respons som har lett till vidare reflektion och fått en att tänka till extra. Ni har varit uppmuntrande. Jag har hela tiden känt ett stort engagemang och stöd från alla kursledare! Fantastiskt bra jobbat! Massa kärlek till er ❤ Tusen tack för en otroligt utmanande och utvecklande termin!”

Rebecca:
”Tack för den här tiden ❤ Den här terminen har gett mig mycket, jag har insett att stress/utmattning är något verkligt som påverkar kroppen oerhört mycket. Jag har själv känt att jag varit väldigt nära bristningsgränsen och tar med mig att det inte är värt att driva det så långt. Jag hade 36 poäng på testet första gången, och nu I slutet 18 poäng, jag hämtar mig snabbare nu när funderar över stress och annat som vi fått med oss på den här kursen. Jag har börjat uppskatta att inte göra någonting ibland och bara gå hem och lägga mig i soffan ibland. Att jag inte måste eller vill vara med på allt hela tiden men framförallt att jag inte kan hjälpa alla andra hela tiden. Denna terminen har jag fokuserat väldigt mycket på mig själv för att orka igenom. Verktygen och människorna på kursen har gett mig styrka och motivation. Nyttigast har varit att få stanna upp och reflektera och höra andra som känner liknande. Att det är något verkligt och inte en känsla (utmattning). Att få tips om vad man kan göra/inte göra. Framförallt ge från mig själv i form av att berätta om mig själv och försöka peppa/ge tips och råd till andra. Men även kunnat ta då jag fått mycket värdefull feedback. Bättre än på mycket länge, antagligen för folk känner igen sig och upplevt likande saker som en själv. Du som kursledare har gjort ett fantastiskt jobb med oss alla. Inspirerat och motiverat och fått lite eld där bak när man tappat gnistan 😉 Det uppskattar jag verkligen, väldigt bra engagemang i form av bra feedback och övningar. Tack! Jag är så nöjd med kursen. ”

Stella:
”Denna termin har gett mig nya insikter och en hel del påminnelser om hur viktigt det är att ta hand om sig. Vissa faktorer som har stor betydelse för hur vi mår visste jag redan men har ändå varit nyttigt att bli påmind om detta och även få nya insikter. Jag känner också att denna termin har utmanat mig lite då det har varit mycket uppgifter att ta sig igenom, men det har varit nyttigt för mig att fullfölja kursen trots att det stundvis varit kämpigt! Detta är nog en av de saker som varit nyttigast också, att just fullfölja något vilket inte är min starka sida.  Stöd och feedback från kursledaren har varit bra, nästan för bra! Kände mig jagad ett tag 😉 MEN det var nyttigt för mig! Tack för allt, kursare och kursledare! <3”

Ida:
”Vill först och främst säga, TACK. Jag är så otroligt nöjd med att jag själv upplever att jag kommit så himla långt under den här kursen. Kursens upplägg har funkat jättebra för mig! Jag har verkligen uppskattat uppgifterna, feedbacken, men också bokrecensionerna. De har gett mig andra verktyg och insikter och det har jag verkligen uppskattat! Jag har tagit åt mig av mycket från den här kursen så att jag faktiskt lyckats balansera delarna i livet bättre än vad jag tidigare lyckats med. ❤ Jag har fått bättre koncentrationsförmåga, kontroll över min egen prestation, minne, fokus, arbetsbörda, allt. Tack för den här kursen! Den har varit så otroligt hjälpsam för mig. Jag har verkligen försökt anstränga mig vid varje del och göra de övningar vi ska på rätt sätt. Jag har uppskattat feedbacken från er lärare jättemycket, och det är bra att Petra har hållit lite koll på mig. Jag var ganska dålig vid kursens start och det har varit rörigt privat under den här terminen, så det hjälpte att ha någon som håller koll på en och som med värme tillrättavisar en. Tack för det! Tack också för all feedback. Den har verkligen varit hjälpsam!!  Och tack till alla andra kursare, tack för att ni gett så bra feedback. Vi har tipsat varandra och peppat varandra kursen igenom. Det är inte bara jag själv som märkt av skillnad hos mig, min kille, mina föräldrar och mina vänner har alla märkt skillnad hos mig under den här våren. Denna kursen kommer jag på riktigt kunna bära med mig resten av livet. ”

Elin:
”Det har varit en fantastiskt spännande, jobbig, utvecklande, läskig och härlig tid. Kursen har gett mig många insikter och givande diskussioner där vi deltagare öppnat upp oss för varandra. Jag har också fått tid att fundera mycket kring mig själv. Vad jag vill, mår bra av, tycker, känner, inte vill med mera. Jag har kunnat lära mig mycket av det de andra deltagarna skrivit till mig men också det de skrivit om sig själva. Jag har så mycket arbete kvar men jag har fått en verktygslåda att plocka ur resten av livet och en känsla av att kunna påverka situationen. Både genom att hantera den annorlunda men också hur jag ska förändra den i grunden för att den ska vara hanterbar. Jag kommer inte klara för hög belastning trots allt jag lärt mig – det är inte syftet. Nej, jag har fått insikter kring hur människan mår och fungerar i en värld hon inte är anpassad för. Det har gett mig mer självkänsla, att jag är en produkt av evolution och inte en svag person. Jag tycker att jag från kursledaren fått givande sammanfattningar och bra frågor att arbeta vidare med. Alltid funnits stöd och svar att få snabbt vid behov. Jag är mer än övertygad om att det här var en otroligt viktig tid i livet där jag fått nya insikter. Känns sorgligt att det är slut och jag kommer sakna att grotta ner mig i ett ämne, diskusisonerna och att följa de andra deltagarna. Tack för den här tiden!”

Lisa:
”Terminen har gett mig möjlighet att reflektera kring viktiga aspekter på livet som jag normalt sett inte tagit mig tiden att reflektera över. Detta har medfört att jag har fått lättare att sätta ord på mina känslor och gett mig verktyg för att hantera stress, samt fått mig att se vad som är viktigt för att jag ska må så bra som möjligt. Kursen har varit väldigt nyttig för mig, jag har verkligen fått reflektera över vad jag vill ha i min vardag och vad jag vill bli av med. Mitt testresultat har gått ner från 18 p till 9p! Det känns helt fantastiskt 🙂 Jag mår mycket bättre nu än i början av kursen, jag har inte alls samma stressnivå. Jag var lite stängd i början av kursen men det har släppt och jag har blivit bättre både på att uttrycka mina känslor samt att kommunicera kring mina egna och andras upplevelser. Ni som coacher har verkligen varit jättebra, så otroligt stöttande och uppmuntrande! Det har varit inspirerande att få ta del av det fina sättet att ge feedback. Jag tycker att det har varit toppen!”

Maarit:
”Den här terminen har gett mig otroligt mycket. Jag kunde verkligen inte ana hur mycket jag skulle lära mig och att det är så mycket som hänger samman. Nyttigt med mycket reflektion och feedback från andra som ger mig andra idéer. Kul att följa andra samt inte känna mig ensam i vissa situationer/ageranden. Jag har verkligen fått till mig massor och kommer att jobba vidare med de saker som känner att jag behöver ta tag i. Många insikter har jag också fått. Självutveckling. Mycket har varit väldigt nyttigt, men insikterna om tecken på stress var bra för då kan jag förhoppningsvis tidigare se när det börjar gå snett så jag inte hamnar i samma situation som tidigare att jag går in i väggen. Jag har fått bra feedback av coach och kursdeltagare, de bästa har jag sparat ner. Engagemanget från kursledarna har varit väldigt bra. Det märks att ni har koll på vad vi gör, läser och så vidare (ex har jag sett att vissa fått göra något extra då de missat något i en uppgift). Ni sträcker ut en arm ifall någon skulle behöva. Väldigt öppna och vänliga. Bra feedback som utmanar mina egna tankar emellanåt. Och när jag var stressad över hur det skulle gå för mig i kursen vid ett tillfälle så hanterade ni detta så himla bra, detta uppskattade jag enormt mycket. Tack för en superbra kurs, den har gett mig mer än vad jag hade tänkt mig. Det känns bitterljuvt när kursen är slut, skönt att slippa deadlines ett tag men kommer sakna allt, det har varit roligt, givande och intressant. ”

Michaela:
”Terminen har gett mig väldigt mycket! Nya perspektiv, förståelse och framförallt många nya verktyg.  Nyttigast för mig har varit att ha varit tvungen att reflektera över mina egna handlingar, idéer och mitt sätt att leva och även att dela med mig av dessa till andra (och då både få medhåll ibland och bli konstruktivt ifrågasatt ibland). Jag tar med mig att jag har ansvar för mitt eget mående och mandat att ändra det. Jag kom in i kursen med en känsla av uppgivenhet… Vad kunde bli bättre i mitt liv egentligen? Gjorde jag inte allt jag kunde? …Till helt nya insikter.Uppenbarligen så finns det andra sätt att leva, det måste inte vara så kämpigt hela tiden, inte ens när det mesta går emot en. Jag har sänkt min stressnivå och jag har fler verktyg för att hantera stressen. Jag har lärt mig ta större ansvar kring min egen hälsa. Generellt känns det som att jag upplever större mandat i mitt liv, troligen beror det på verktygen som vi fått med oss i kursen, de tankeväckande övningarna och reflektionen som ”tvingats” fram varje vecka. Tycker att responsen från kursledarna varit bra, i varje respons har det funnits något som jag kunnat ta med mig och jobbat vidare med. Det har även varit bra att Petra slängt iväg ett mail när jag missat deadline (vilket tyvärr hände några gånger, huvudet var inte riktigt med en sväng här mot slutet), utan att vara dömande eller ilsken. Det uppskattades.   Tack för en fin kurs och många nya insikter!”

Leonie:
”Terminen har gett mig mycket. Jag har lärt mig mycket om stress och speciellt vad stress är. Bara att erkänna att oro och rastlösighet är en form av stress och därför även depression är baserat på stress hjälpte mig att inse mina problem. Jag lärde mig tekniker som hjälper mig nu att erkänna snabbare när jag hamnar i dåliga mönster. Utbytet med de andra var mycket givande och jag fick många tips och råd. Väldigt tacksam för det!! Jag tar med mig hur viktigt det är att prata med andra och ha ett utbyte om vardagen och allt det innebär. Jag lyssnar bättre till andra och är mindre tveksam att be om hjälp. Upplevelsen från kursen att andra förstår mig och vill min bästa har påverkat min syn på livet och hur jag ser på andra mycket. Mitt resultat på stresstestet har även gått ner, från 29 till 15 poäng. Jag har betydligt mer energi, mindre oro och stress. Jag har tyckt mycket om stödet och allt feedback från kursledarna. Jag kände mig väl omhändertagen och supported med allt. Feedbacken med alla frågor var väldig givande och ledade till mer egen reflektion och tänkande. Tack för allt!!”

Sofie:
”Den här kursen har gett mig så otroligt mycket! Jag är så glad att jag tog chansen och hoppade på denna kurs. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och mår bättre och är lugnare idag än när jag började. Det är stor skillnad på mitt stresstest, från 14 till 5 poäng och jag känner igen mig i resultatet. Jag känner mig överlag mer tillfreds nu än vad jag gjorde när kursen började. Det är intressant och även ett bevis på att kursen hjälper om man tar till sig det vi får lära oss. Förutom alla uppgifter, så tycker jag feedbacken har varit toppen då man fick reflektera ytterligare om vad man skrivit och även svara på det. Speciellt från coacherna så var feedbacken väldigt konkret och gav en fler tips på hur man skulle ta sig vidare i sin utveckling. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Det känns som man har setts och lärt känna alla trots att det enbart varit via mail, så fungerar den här typ av konstellation väldigt bra för mig. Jag uppskattar verkligen den feedback coachen har gett under kursen och även funnits där om man haft frågor om uppgifterna.”

Anneli:
”Jag vill börja med att tacka så mycket för denna termin. Denna kurs har gett mig många insikter och verktyg. Jag har genom att läsa andras texter fått ideer för vad som skulle kunna passa mig i mitt liv. Många insikter om mig själv i relation till stress och mina medmänniskor… Att den jag är/alltid har varit är uppbyggd från stress fram tills nu. Jag har också insett att det är svårt att förändra ett så rotat beteende men det går med vilja och rätt verktyg 🙂 Allt har varit nyttigt, uppgifter och feedback. Bra övningar som lett till många insikter. Feedback, både att ge och få. Det har varit roligt och intressant att få feedback vilket gör att man får fundera i andra banor än tidigare. Toppen! Jag är supernöjd med kursen! Tack för en inspirerande höst! <3”

Anna :
”Den här kursen har gett mig jättemycket! Den har gett mig en struktur och något att hänga upp dagarna på. Jag hade känt mig rastlös och ensam utan kursen. Den har gett mig verktyg kring hur jag kan fortsätta reflektera och förbättra min hälsa, och nästa gång om jag hamnar i ångest och stress så vet jag hur jag kan angripa det själv. Stresstestet; oj! Det visar även  jättestor skillnad. Tidigare fick jag 24. Nu 15 poäng och bedöms inte vara i riskzonen. Bra! Jag tycker jag upplever en annan kontroll nu i hur jag kan påverka och styra min ångest. Jag har verktyg jag kan ta till som jag vet hjälper och känner mig också nära i att ha hittat grundorsakerna. Det i sig lugnar mig. Jag tar med mig en positiv känsla i att jag kan förändra min situation och om jag skulle hamna på samma plats i framtiden vet jag att det finns bra chans att bli bättre. Tusen tack för en kanonkurs – jag kommer definitivt att rekommendera den till nära och kära! Stor kram från mig.”

Vian:
”Kursen har gett mig möjlighet att lära känna mig själv bättre, se vad jag gillar och vad som kan funka bra för mig, och vad som funkar mindre bra. Gett mig verktyg för att på ett lättare sätt ta mig an min vardag. Öppnat ögonen för vad som är viktigt “på riktigt”. Det var nyttigt med hela upplägget med variation av uppgifter men också att att man behöver reflektera en del men även få läsa andras svårigheter och lösningar. Att få frågor och tips från andra har varit det bästa vill jag nog säga. Stresstestet, wow! Jag har 18 poäng nu jämfört med 38 poäng första gången. Jag blir jätteglad! Kurscoacherna tycker jag har varit super! Helt underbara, så fina! Frågorna har varit så bra och fått mig att verkligen tänka till på sånt som jag inte riktigt tänkt på. Fått mig att konkretisera sådant som varit lite flummigt. Även bra kommunikation vilket har varit så skönt, snabba svar och fin förståelse. Tycker allt har varit super! Alltifrån innehåll, upplägg, kursledarna, allt! Tack för detta!”

Kristin:
”Kursen har get mig jättemycket bra verktyg och en hel del tankeställare gällande mina livsval och hur jag dealar med livet i allmänhet och stress i synnerhet.  Att jag lärt mig att planera och kunnat hålla planeringar etc. Tycker absolut jag blivit bättre på att finna balans och oftast kunna undvika stressiga situationer. Tycker det varit så fint att få ta del utav andras erfarenheter samt bli lyssnad på i min grupp, det har varit helt fantastiskt med feedback. Kursledningen har varit mycket bra! Har haft lite problem med att känna mig övervakad och ibland mer stressad utav restuppgifter etc. men förstår också varför en tryckt på vikten utav att göra klart allt och meddela försenade deadlines etc. Tack alla för den här terminen!”

Karin:
”Under den här terminen har jag fått flera olika verktyg att använda i vardagen och på jobbet som verkligen hjälper mig.På stresstestet fick jag nu 15 poäng och är inte längre i riskzonen för utmattningssyndrom längre!! Det är stort! Det är första gången på över 4 år som jag har ett så lågt resultat 🙂 Jag har känt senaste månaderna att jag mår bättre än jag gjort på väldigt, väldigt länge. Jag är piggare och gladare och orkar mer. Behöver inte vila lika mycket som innan. Det känns så skönt! Det har varit nyttigt att få känna att jag inte är ensam i att känna som jag gör kring stress, utan att vi är flera. Jag har inte haft någon i min närhet som gått igenom samma sak som jag, så jag har känt mig lite ensam under min sjukskrivning. Det var bra för mig att få läsa om andras berättelser och att få feedback från andra som förstår min situation. Det har varit väldigt värdefullt att få feedback från coachen efter varje uppgift. Att få ytterligare saker att reflektera över och även få positiva kommentarer på sådant som jag gjort bra. Är väldigt nöjd med kursen. Fått med mig så mycket bra, och framför allt så mycket bättre jag mår nu än i början av kursen :)”

Therese:
”Den här kursen har verkligen varit precis det jag behövde för att komma vidare från stället där jag stått och stampat från att vara utmattad. Nu har jag återhämtat mig mycket bättre än jag trodde innan. Tack för det. Vad har terminen gett mig; vart ska jag börja? Kort sagt; goda samarbeten och reflektioner, det har verkligen varit toppen. Ögonöppnare, kunskaper och även att jag pushats till att skapa nya rutiner som gör mig så himla mycket gott. Kursen har satt ord på många av mina känslor som jag haft just kring balans. Tack. Viktigast har varit att utmana mig själv i att skapa nya rutiner, absolut. Jisses alltså vad vissa uppgifter suttit långt inne innan jag kunnat landa och sett vad de faktiskt kan ge mig istället för att fastna i att det är besvärligt att ändra på sig. Kursen har hjälpt mig fatta vilka bitar i min vardag som varit trasiga och peppat mig att jobba med de bitarna. Att skriva feedback har varit himla svårt, men har varit nyttigt och framförallt roligt att följa de andra i deras resor också. Feedbacken från coahen har varit toppenbra verkligen. Den personliga feedbacken har fått mig att känna mig både sedd och utmanad. ”

Elias:
”Jag har under kursen fått en djupare förståelse om mekanismerna som påverkar min psykiska hälsa. Jag har fått väldigt mycket kunskap om ångest och stress. Kunskap som jag kan använda som verktyg för att må bättre i vardagen. Jag känner att jag nu har en bra plan och verktyg att hantera stressen när den kommer. Jag har gått från 16 poäng till 7 poäng på stresstestet. Så jag har blivit mycket bättre. Jag tror det är för att jag har börjat lyssna mer på mig själv och analyserar situationen jag befinner mig i. Istället för att bara köra på. Jag tar med mig att man ska ta ens psykiska hälsa på allvar för man förtjänar att må bra! Jag tycker kursledningen har fungerat väldigt bra. Man har fått frågor som gör att man verkligen börjar fundera. Jag tacka för en väldigt givande kurs!”

Mirja:
”Jag har under terminen sänkt mina stresspoäng på testen från 22 till 9 poäng och det är ju faktiskt hur bra som helst, men jag är inte förvånad. Jag känner faktiskt en stor skillnad. Det känns mycket hoppfullt nu och jag känner mig starkare än på länge. Jag upplever att den här terminen och kursen har hjälpt mig att verkligen fundera över vad som är viktigt i mitt liv och vad som inte är det. Vidare, vad som tar energi och vad som ger mer och jag har fått en hjälp mig att prioritera att fokusera på just det. Allt för en bättre balans och mindre stressig tillvaro. Jag vet att jag fortfarande har jobb kvar men känner att jag har en mer tydlig bild nu av vad som behöver göras för att detta ska bli verklighet. Det är mycket lättare för mig nu att veta vad jag behöver göra konkret när jag känner mig ur balans. Att det finns forskningsstöd för effektiva metoder mot stress tar jag också med mig, och det vill jag fortsätta läsa om och utforska. Nyttigast det har varit just dörrarna som öppnades upp till en ny värld. Där jag nu skulle reflektera och prova mig fram till vad som bättre fungerar för mig som lösning, när det blir stressigt. Att jag allt eftersom lärt mig att stanna upp och reflektera under dagen över vad jag behöver för att tex klara av resten av dagen på bästa sätt både vad gäller prestation och välmående. Det har även varit nyttigt att rensa i energitjuvarna och när jag tänker tillbaka på det kändes det som att det styrde en på ett helt annat sätt. Jag tar med mig alla metoder som jag märkt hjälper mig att hålla mig lugn och må bättre, t.ex. vikten av att planera in även ledig tid och energipåfyllande aktiviteter och inte bara, som kursledaren så klokt beskrev: ”ta de få timmar som blir över” till det. Från kursledaren har jag upplevt ett stort engagemang och den feedback jag fått har varit väldigt användbar och så otroligt intressant många gånger, då du gjort reflektioner över det jag skrivit och därmed fått mig att tänka och se på saken ur ett helt annat perspektiv. Väldigt utvecklande och givande, tack för det!”

Sofie:
”Terminen har givit mig väldigt mycket! Jag tycker att jag kommit närmare min drömbild på flera plan och jag har utvecklats mycket som person den här hösten. Jag har fått en helt annan insikt kring vad jag behöver för att nå dit jag önskar, jag känner mig medveten om när jag “trillar dit” och kan därmed snabbare stoppa mig själv idag än tidigare. Jag känner stor skillnad I mitt mående nu jämfört med I början av kursen. Även om det finns saker kvar att jobba vidare med så känner jag mig mer hoppfull än tidigare och har blivit starkare av att jag gjort flera förändringar. Jag har framförallt lärt känna mig själv på ett djupare plan och fått som en slags bekräftelse på att jag är viktig och att lågvarig stress är väldigt skadligt. Jag har fått nya kunskaper och blivit ännu mer övertygad om att det inte gynnar någon om jag inte tar min hälsa på allvar. Nyttigast har varit att stanna upp och gå in i mig själv. Jag har behövt ställa frågor som; vad vill jag? Vad behöver jag? Vad orkar jag? Kursen har också gett mig motivation och hjälpt mig att helt enkelt ta tag i saker eftersom vi fått uppgifter att utföra och redovisa. Det har varit nödvändigt för mig då jag tidigare haft svårt att komma mig för med vissa saker. Genom att testa olika metoder har jag idag fler verktyg än innan för att kunna få en bättre balans i livet. Jag tar med mig att det finns mycket jag själv kan göra för att påverka mitt mående och att inte ignorera mina behov utan prioritera min egen hälsa först. Väldigt fint engagemang och alltid stöttande feedback från dig som kursledare, med bra motfrågor så att man liksom fått tänka ett varv till. Jag tar verkligen med mig dina ord och känner mig redan lite starkare och faktiskt väldigt stolt 🙂  Tusen tack för den här tiden och för det engagemang du visat alla oss kursdeltagare <3”

%d bloggare gillar detta: