Klimatanpassa din vardag! – Lev enklare, må bättre

Nästa kursstart: 24 januari – 3 juni 2022
Kurstyp: Distanskurs utan träffar
Studietakt: Heltid, 100% (ca 20 h/ vecka)
Studieanordnare: Malmfältens folkhögskola

CSN: Kursen är studiemedelsberättigad för heltid (19 veckor)
Kostnader: Kostnadsfri
Antagning: Löpande – sök tidigt!
Urval: Utifrån ställda frågor för personligt brev nedan.
Kurslitteratur: Litteraturlista skickas ut i samband med antagningsbesked.


Vill du få hjälp i hur du kan göra aktiva klimatsmarta val i din vardag som stärker både din ekonomi, ditt mående och vår framtida planet?

Då är det här kursen för dig!Boosta din kunskap och få klimatkoll! Lär dig förstå vad dina olika val i vardagen får för inverkan på vårt klimat, likväl för din privatekonomi och på många sätt även ditt mående. Få upp ögonen för hur mycket koldioxidutsläpp du kan minska genom aktiva val i din vardag, stora som små. Tillsammans reflekterar vi kring livsstil och val, samt stakar ut din egenvalda schyssta och klimatekonomiska väg du vill fortsätta att gå på i framtiden.


UR KURSINNEHÅLLET:

  • Jag och mitt klimatavtryck idag – i framtiden. Vad vill och kan jag förändra? Vilken insats ger vilken effekt? För mig. För min plånbok. För planeten.
  • Skapa min egen klimatsmarta handlingsplan kring olika faktorer i min vardag.
  • Val av fördjupning; ex koldioxidbanting inom ett visst område, downshifting, självhushållning, återbruk, kemikaliebantning etc, etc.


Vi utgår från att du vill göra en förändring i din vardag kring klimatsmartare alternativ. Vi utgår från dig och vad du kan/ vill göra som enskild privatperson i din vardag. (Fokus ligger inte på att beskriva planetens nuvarande klimatstatus, varför vi bör sänka vårt klimatavtryck/ skrämselpropaganda, eller på andras klimatarbete såsom olika länder, företag, politiker.)


KURSEN VÄNDER SIG TILL DIG SOM VILL:
• Få inspiration och stöd hur du kan välja klimatsmarta lösningar i din vardag.
• Ifrågasätta dina invanda beteenden och hitta nya sätt att komma vidare på.
• Lära dig förstå hur din livsstil kan påverka dina avtryck på klimat, ekonomi och mående.


DET HÄR FÅR DU MED DIG:
Kursens målsättning är att du som deltagare ska få en förståelse för hur du konkret genom olika val och aktiviteter i din vardag kan bidra till ett klimatsmart hållbart levnadsätt, likväl som en starkare privatekonomi och på flera sätt även mående. Kursen ger dig övning i att ifrågasätta ditt invanda beteende och hitta nya klimatsmarta och aktiva sätt att komma vidare på, samt en personlig handlingsplan att fortsätta följa efter kursen slut.


UPPLÄGG:
Det huvudsakliga arbetssättet på kursen är reflektionsuppgifter och praktiska övningar med återkoppling från kursledare och övriga kursdeltagare skriftligt via nätet. Det huvudsakliga arbetssättet på kursen är självreflektion, kunskapsutbyte och dialog tillsammans med andra deltagare skriftligt över nätet, samt faktainhämtning och läsning av litteratur i ämnet. Undervisningen sker i nära samspel med andra kursdeltagare i en grupp där alla tillsammans följer en gemensam studietakt varje vecka. En förutsättning för att kunna genomföra kursen är att du är beredd på att göra reflektioner kring din livsstil och ha ett erfarenhetsutbyte kring detta med andra. Du är anonym inför övriga kursdeltagare.

Undervisningen sker helt på distans via din egen dator och ett digitalt utbildningsprogram. Programmet är gratis och du som deltagare får all information du behöver för att komma igång i samband med kursstarten. Enda kravet är tillgång till dator (ej läsplatta) och stabil internetuppkoppling för att kunna utföra uppgifterna. Kursen har inga fysiska träffar eller schemalagda lektioner. Du arbetar på egna tider som passar dig men med några deadlines att förhålla dig till varje vecka där alla moment har närvaroplikt. Även om du bara studerar vissa dagar under veckan, förväntas du vara lite aktiv varje vardag (må-fr). För att klara kursen behöver du kunna läsa en viss mängd text på skärm varje vecka.

Tveka inte att höra av dig till ansvarig kursledare om du har några funderingar eller vill veta mer. Vi hoppas att din studietid ska bli så bra som bara möjligt för dig!


ANSÖKAN: 
Du ansöker genom att fylla i kontaktformuläret nedan. Det blir alltid fler sökanden än det finns antal studieplatser, varav ett urval sker bland de personliga breven som du ombeds att bifoga din ansökan. Lägg därför extra omtanke på din beskrivning här. Se till att du svarar på alla dessa frågor i ditt personliga brev:

1. Vem är du (ink ålder, studie/yrkesbakgrund, familjesituation)?
2. Vad gör du idag?
3. Planerar du att ha någon ytterligare sysselsättning parallellt medan du läser kursen?
4. Vad kommer du att göra om du inte kommer in på denna kurs?
5. Varför vill du gå den här kursen/ vad förväntar du dig att den ska ge dig kopplat konkret till din livssituation?
6. Har du några hinder för att läsa på distans (såsom att arbeta självständigt och hålla deadlines, läsa och skriva en större mängd text etc)?
7. Vad känner du inför kursens upplägg att dela tankar kring personliga livsstilsval tillsammans med andra?

(När du skickar dina personuppgifter hamnar de i kursledarens administrationssystem. Processen följer EU:s-regler kring insamling av personuppgifter, GDPR. Dessa uppgifter används för att kursledaren ska kunna kontakta dig under antagningsprocessen. Om du blir antagen till kursen lämnas även personuppgifterna vidare till ansvarig folkhögskola för att de i sin tur ska kunna skicka dina uppgifter vidare till nödvändiga instanser som kan vara aktuella för skolans roll som studieanordnare, såsom CSN och Folkbildningsrådet. Du har alltid rätt att begära ett utdrag över de av dina uppgifter vi registrerat.)

Efter du tryckt på ”SKICKA” ser du direkt här ovan formuläret en bekräftelse på att din ansökan gått iväg med status: ”Meddelande skickat”. Du behöver inte göra något mer.

Antagningsbesked lämnas ca en månad innan kursstart via e-post. Se till att kursledarens mailadress ”petra.pihl.natbildarna@folkbildning.net” är godkänd i ditt e-postprogram så ditt besked inte hamnar i skräpposten.%d bloggare gillar detta: